« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DVIJE ISTRAGE

Pad poljskog zrakoplova vjerojatno uzrokovala pogreška pilota

Posada zrakoplova vjerojatno nije uzela u obzir neke posebnosti upravljanja zrakoplovom u teškim vremenskim uvjetima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Lech Kaczynski

,

poginuo Kaczynski

,

TU-154

,

zrakoplov Smolensk

,

Maria Kaczynska

,

posada zrakoplov

Pogreška pilota razmatra se kao najvjerojatniji uzrok nesreće zrakoplova Tu-154 kod Smolenska 10. travnja u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski sa suprugom i još 94 osobe, javljaju ruski mediji pozivajući se na izvor u ruskom povjerenstvu koji istražuje uzroke te tragedije.

"Analiza podataka koje povjerenstvo posjeduje kao i prvi rezultati analize 'crnih kutija' pokazuju da je katastrofu prouzročila pogreška u upravljanju zrakoplovom", rekao je izvor.

Po njegovim riječima, posada zrakoplova vjerojatno nije uzela u obzir neke osobitosti upravljanja zrakoplovom Tu-154 pri odabiru varijante ispravljanja aviona nakon pokušaja neuspjelog slijetanja u teškim vremenskim uvjetima.

Piloti su shvatili da će se zrakoplov srušiti tri do pet sekunda prije nego što je zahvatio drveće i pao, izvijestili su poljski mediji.

"Po procjenama istražitelja, posada predsjedničkog zrakoplova shvatila je da će se dogoditi katastrofa tri do pet sekundi prije pada", rekao je glavni poljski vojni tužitelj Krzysztof Parulski u srijedu.

Iako Rusija i Poljska zajedno istražuju uzroke nesreće, poljsko vojno tužiteljstvo otvorilo je vlastitu istragu. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 13:32:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh