« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NARAVNO!

Ovoj državi nitko ne vjeruje

Hrvatski građani ne vjeruju niti svojim regionalnim i lokalnim vlastima

Tko bi ovakvima vjerovao...
Tko bi ovakvima vjerovao... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

povjerenje

,

država

Oko 76 posto stanovnika Hrvatske ne vjeruje svojoj vladi što je osjetno više od drugih članica Europske unije u kojima prosječno nacionalnoj vladi ne vjeruje 50 posto građana, pokazuje istraživanje koje je u ponedjeljak objavio Europski odbor regija. 

Samo 20 posto Hrvata vjeruje vladi

Anketu je za Europski odbor regija provela konzultantska kuća Kantar putem interneta od 3. do 11. rujna. U njoj je 76 posto od 1.040 ispitanih stanovnika Hrvatske reklo da ne vjeruje svojoj vladi, a njih 20 posto odgovorilo je da vjeruje. 

Hrvatski građani ne vjeruju niti svojim regionalnim i lokalnim vlastima budući da se njih 74 posto negativno izrazilo, a samo 21 pozitivno. Njihovo povjerenje tek je nešto veće u u Europsku uniju, klub država u koji je Hrvatska ušla 2013. godine. Prema anketi u EU nema povjerenja 58 posto hrvatskih građana, a vjeruje joj njih 38 posto.

I tu hrvatski građani odudaraju od prosjeka 27 zemalja članica EU. U prosjeku 47 posto stanovnika zajedničkog bloka ima povjerenja u EU, a 45 posto nema.

Europski odbor regija, koji je naručio istraživanje, skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika iz svih 27 država članica EU-a. 

Taj odbor osnovan je 1994. godine u Bruxellesu sa zadaćom da regionalne i lokalne vlasti uključi u postupak donošenja odluka EU-a te da ih izvještava o politikama.

Europski parlament, Vijeće i Europska komisija savjetuju se s Odborom o područjima politika koje utječu na regije i gradove.

12.10.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh