« Film
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
FILMOVI

Otvoreno 30. izdanje Dana hrvatskog filma u kinu Tuškanac

Jubilarno. 30. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, otvoreno je sinoć u kinu Tuškanac

Dani hrvatskog filma
Dani hrvatskog filma (Arhiva)
Više o

Dani hrvatskog filma

,

kino Tuškanac

Dani hrvatskog filma važni su jer nude relevantan pregled svega što je realizirano u proteklih godinu dana u našoj filmskoj zajednici. No još je važnije što daju priliku neafirmiranim autorima, redateljima, snimateljima, montažerima da pokažu svoja djela javnosti, izjavio je redatelj Zvonimir Jurić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich u ime HAVC-a te ministrice kulture i medija otvorio je manifestaciju te istaknuo kako Dani hrvatskog filma u ovom jubilarnom izdanju u natjecateljskom programu prikazuju svu raskoš recentne produkcije, te nadodao da su filmovi stvoreni da se gledaju na kino platnu i da je DHF sjajna prilika za to. Podsjetio je na zavidne rezultate koji su naši filmovi osvajali na međunarodnim filmskim festivalima u protekloj godini te dodao kako očekuje da će ove godine u domaćoj filmskoj produkciji biti realiziran rekordan broj od 17 dugometražnih igranih filmova.

Umjetnička ravnateljica DHF-a Diana Nenadić svim je posjetiteljima poželjela dobrodošlicu na stroj za pomlađivanje, referirajući se na mladu domaću filmsku produkciju koja svakoga od nas koji ju konzumiramo čini mlađima.

Nakon službenog otvaranje uslijedila je projekcija dijela filmova iz natjecateljskog programa te potom glazbeno-filmski program Kinofonija! - projekcija nijemog filma Berlin, simfonija velegrada Waltera Ruttmanna (1927.) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji su uživo izveli originalnu prateću glazbu.

Ovogodišnje izdanje Dana hrvatskog filma održat će se od 12. do 16. rujna, a natjecateljski program uključuje 76 filmskih uradaka. Spomenuti se filmovi natječu za brojne nagrade: Grand Prix u niz kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

O najboljim naslovima za Grand Prix odlučivat će žiri koji čine redateljica Dana Budisavljević, kazališna i filmska glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj. Nagradu Zlatna uljanica dodijelit će žiri u sastavu: teolog i filmski producent Jerko Ban, filmska kritičarka Marijana Jakovljević te teolog i komunikolog Danijel Labaš; o nagradi Jelena Rajković odlučit će žiri koji čine animatorica i redateljica Ivana Guljašević te redateljice Vanja Juranić i Sonja Tarokić. Nagradu za etiku i ljudska prava dodijelit će žiri u sastavu: filmski autor i LGBTIQ aktivist Noah Kraljević, etnologinja i kulturalna antropologinja Sonja Leboš te mirovna aktivistkinja, upraviteljica zaklade za ljudska prava i solidarnost ‒ Solidarna Marina Škrabalo.

Popratni program uključuje Dane žena retrospektiva je posvećena filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a. Program je dostupan online na platformi www.croatian.film do 23. rujna, a donosi filmove Jelene Rajković, Nicole Hewitt, Biljane Čakić, Rade Šešić, Tanje Miličić, Snježane Tribuson, Dane Budisavljević, Tanje Golić, Ivone Juke, Ane Hušman, Hane Jušić i Katarine Zrinke Matijević.

Obnovljena baština retrospektivni je program koji uključuje restaurirane filmove u produkciji Zagreb filma - četiri filmska klasika koji će biti prikazivani kao uvertira u natjecateljski program: Balada o pijetlu Zvonimira Berkovića (1964.), Čekaonica Ante Babaje (1975.), Kolač Daniela Šuljića (1997.) i Predvečerje Eduarda Galića (1966.).

Poseban program pod nazivom Ivine vizije tribina je u spomen Ivi Škrabalu (1934-2011) filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicisti i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa, a održat će se u četvrtak, 16. rujna u 11 sati u kinu Tuškanac.

Edukativni dio manifestacije realizirat će se kroz dvije radionice - radionicu filmske kritike pod vodstvom i mentorstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te radionicu filmova u jednom kadru pod vodstvom Marinka Marinkića, snimatelja, montažera i autora više kratkih igranih filmova.

Kroz okrugli stol pod nazivom Što su nama dani (utorak, 14. rujna, kino Tuškanac) organizatori će pokušati inicirati promišljanje budućnosti i daljnjeg razvoja ove manifestacije i to kroz zajedničko sudjelovanje predstavnika filmskih struka, odnosno osnivača Dana hrvatskoga filma.

Natjecateljski program se prikazuje u terminuma u 17, 19 i 21 sat. Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica. Detaljnije informacije pronađite na www.dhf.hr

13.09.2021. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh