« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana
IZLOŽBE

Otvorenje samostalne izložbe Andree Cihlar u Galeriji Šira

Skulptorski rad Žongleri metafora je suvremenog života, s naglaskom na pojedincu kao jedinstvenom, ravnopravnom sudioniku

Žongleri Andree Cihlar
Žongleri Andree Cihlar (Arhiva)
Više o

Andrea Cihlar

,

izložba

,

Galerija Šira

Otvorenje samostalne izložbe Andree Cihlar pod nazivom "Žongleri" održat će se u četvrtak, 18. srpnja 2019. godine s početkom u 19 h u Galeriji Šira, Preradovićeva 13, Zagreb. 

Iz predgovora Sare Brašnović:

Duboko zalazeći u pitanje egzistencijalizma, čovjek kao neiscrpan izvor inspiracije, nezamjenjiv i unikatno kompleksan, svojom različitošću proširuje ovu temu s pukoga likovnog učinka na zrelu unutar-kiparsku raspravu. Skulptorski rad Žongleri metafora je suvremenog života, s naglaskom na pojedincu kao jedinstvenom, ravnopravnom sudioniku.

Nadovezujući se na raniji slikarski rad pod nazivom Mehanizmi, čija je okosnica bila subjektivni doživljaj ljudskog života, ovim radom htjelo se proširiti njegovo značenje. Ukazujući na problematiku užurbanosti suvremenog doba, ljudsko bivanje nastojalo se poistovjetiti sa žongliranjem koje zahtijeva mnoge vještine potrebne jednom modernom čovjeku, nastojeći potaknuti promatrača na osvještenje vlastite unutarnje snage.

„Svi smo na različite načine isti", misao je autorice, koja kroz prikaz žonglerskih scena kao metaforičkih interpretacija specifičnih životnih situacija u kojima se pojavljujemo kao „žongleri", donosi razvoj, različitosti i višedimenzionalnost pojedinca. Konceptualno, ovaj rad više nije isključivo objekt ili prostor već transformirani teorijski i jezični izraz, manifestiran u originalnom vizualnom jeziku. Negacijom objekata kao isključivo jednodimenzionalnih, otvara se mogućnost njihove reinterpretacije u prostoru, nesvjesnog čitanja i tumačenja kao simbola emocionalnih značenja i doživljaja ljudskoga tijela. Izmišljene dinamične prostorne maštarije ne ograničavaju se na projekciju u stvarnom prostoru već teže njegovom potpunom zauzimanju - stvarni prostor toliko se približio imaginarnom da su granice među njima
izbrisane.
(...)

18.07.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh