« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
IZLOŽBE

Otvorenje samostalne izložbe "Anatomija" Mercedes Bratoš

Mercedes Bratoš akademska je slikarica čiji smo rad do sada upoznavali kroz njezine likovno i sadržajno zaokružene cikluse koji se međusobno uvelike razlikuju kako tematski, tako i izričajno

Mercedes Bratoš
Mercedes Bratoš (Dalibor Slavenski)
Više o

izložba

,

Mercedes Bratoš

Samostalne izložba "Anatomija" dubrovačke umjetnice sa zagrebačkom adresom Mercedes Bratoš otvara se u utorak 29. listopada u 19 sati u zagrebačkoj galeriji Kaj, Ilica 34.

Mercedes Bratoš akademska je slikarica čiji smo rad do sada upoznavali kroz njezine likovno i sadržajno zaokružene cikluse koji se međusobno uvelike razlikuju kako tematski, tako i izričajno. Od geometrijske apstrakcije preko slika-objekata i audio-vizualnih instalacija, pa sve do fotografije, nit poveznica uvijek je bila kolaž. Kroz opus Mercedes Bratoš pratimo varijacije na temu s kontinuiranim uvođenjem novina prilikom čega se stvaraju originalne kompozicije, kombiniranjem već izrečenog i tek artikuliranog. Stalne mijene u opusu odraz su mijena unutarnjih stanja autorice. Dosljednost izričaja potvrđena je kroz vjernost kolažnoj tehnici i predanost stalnom traženju ravnoteže i sklada unutar djela.

Mercedes Bratoš svjesnom digresijom u sklopu aktualne izložbe "Anatomija" publiku upoznaje sa samim počecima svog umjetničkog djelovanja kroz prezentaciju radova na temu anatomije nastalih za vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci. Ciklus crteža izveden drvenim bojicama nastao je u sklopu kolegija Plastična anatomija tijekom kojeg se studenti upoznaju s osnovama ljudske anatomije u cilju poticanja razvoja analitičkog i kritičkog promišljanja tema vezanih uz ljudski lik.

Od samih početaka civilizacije ljudsko tijelo predstavlja slojevit, kompleksan i krajnje misteriozan mehanizam. Unatoč kontinuiranom napretku tehnologije i znanosti ljudski organizam i dan danas predstavlja jednu od najvećih enigmi svijeta. Kroz povijest umjetnosti remek-djela najvećih umjetnika počivala su na temeljitom izučavanju i vrsnom poznavanju ljudske anatomije. Niz vježbi na likovnoj akademiji, koje podrazumijevaju upoznavanje anatomske strukture ljudskog tijela putem analitičkog crteža, rezultira savladavanjem osnovnih znanja o građi, formama i proporcijama ljudskog tijela. Ozbiljan i detaljan pristup vježbama razvija preciznost oka i vizualno pamćenje, te rezultira suverenim prikazom ljudskog tijela i njegovih proporcija - kako u mirovanju tako i prilikom različitih kretnji. Svaki pojedini crtež zahtijeva punu koncentraciju i pažnju u realizaciji niza slojeva i detalja. Vježbe iz anatomije ujedno su vježbe strpljivosti, koncentracije, preciznosti, minucioznosti, ali i predanosti zadatku. Mercedes Bratoš je svaku novu vježbu percipirala kao izazov, ali ujedno i nišu koja je pružala osjećaj mira prilikom maksimalne posvećenosti realizaciji zadatka.

Na pitanje zašto nakon više od desetljeća samostalnog umjetničkog djelovanja i izlaganja na grupnim i samostalnim izložbama autorica predstavlja radove nastale tijekom studija odgovor možemo pronaći u njezinom intrigantnom i nepredvidljivom karakteru koji nas, kao i sâm život, uvijek iznenadi neočekivanim ili posve novim sadržajem. Osim završnih izložbi studenata likovnih akademija zapravo rijetko kad umjetnici po završetku studija izlažu svoje rane radove. Mercedes Bratoš ih s ponosom predstavlja jer čine neizostavni dio, tj. temelj njezinog aktualnog umjetničkog izričaja. Tek kada pojedinac u potpunosti ovlada teorijskim, tehničkim i spoznajnim osnovama likovnog djelovanja nastupa područje slobode u kojem formira vlastiti umjetnički izričaj. Direktan i kontinuirani rad s profesorima tijekom školovanja kroz savladavanje uvjeta i zadataka postavili su za cilj izvući na svjetlo dana ono najbolje iz pojedinca i usaditi mu kvalitetne temelje za samostalan rad.

Analiziranjem i seciranjem pojedinih segmenata ljudskog tijela Mercedes Bratoš istovremeno analizira samu sebe, te ispituje vlastite stvaralačke mogućnosti. Objekt i subjekt pritom zamjenjuju mjesta, pa tako ljudsko tijelo postaje polazište za analizu vlastite psihologije i izražajnih mogućnosti. Segmenti ljudskog tijela u potpunosti objektivizirani, hladni i distancirani polazište su za kasniji razvoj subjektivnosti i slobode. Uzrečica "vježbom do savršenstva", pri čemu je osnovni cilj bio svladavanje zadane materije, rezultirala je svojevrsnim katarzičnim iskustvom. Kao što je umjetnica satima radila na pojedinom crtežu ilustrirajući svaki, pa i najsitniji, detalj ljudskog tijela povezujući pritom niti mišićnog tkiva u jednu cjelinu, tako i promatrač proučavajući crtež upoznaje autoričine sposobnosti i mogućnosti.

Prezentacijom najranijih radova Mercedes Bratoš potvrdila je svoju poziciju jedinstvene umjetnice koja ne podilazi trendovima već iskreno komunicira svoj opus s publikom, otkrivajući svaki put novi segment svog rada i osobnosti. S jedne strane izložba "Anatomija" otkriva kompleksnost, isprepletenost i međuovisnost svih elemenata jedinstvenog ljudskog mehanizma, dok s druge strane neusiljeno, a opet snažno emocionalno i dorečeno prezentira same početke umjetničkog formiranja dubrovačke slikarice Mercedes Bratoš. Aktualnom izložbom umjetnica je ponudila posve novo iskustvo percepcije svog dosadašnjeg rada, te spriječila pretpostavku njezinog idućeg koraka, pa nam ne preostaje ništa drugo već pričekati novu prezentaciju opusa dok upijamo dojmove s aktualne izložbe.

23.10.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh