« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
IZLOŽBA

Otvorenje izložbe Borisa Glumca Slavenskoga u Galeriji Mala

Izložba u Galeriji Mala na Trgu bana Josipa Jelačića 6 moći će se razgledati sve do 5. veljače 2015, u radno vrijeme galerije

Boris Glumac Slavenski ima sjajnu novu izložbu
Boris Glumac Slavenski ima sjajnu novu izložbu (Galerija Mala)
Više o

izložba

,

skulpture

,

Boris Glumac Slavenski

,

Galerija Mala

Galerija Mala u Zagrebu priređuje cjelovečernje otvorenje izložbe slika i skulptura Borisa Glumca Slavenskoga u petak, 30. siječnja od 18 do 23 sata u sklopu akcije Noć muzeja 2015.

Izložba u Galeriji Mala na Trgu bana Josipa Jelačića 6 moći će se razgledati sve do 5. veljače 2015, u radno vrijeme galerije svakodnevno od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 14 sati. 

Za ovu samostalnu izložbu u komornom prostoru na glavnom gradskom trgu izabrao je akademski slikar i kipar Boris Glumac Slavenski pet sasvim novih atraktivnih kolorističkih skulptura koje će biti predstavljene prvi put, uz apstraktne i figurativne slike u tehnici enkaustike i ulja na platnu.Skulpture visokoga sjaja izrađene su u necuronu, materijalu koji se koristi u avionskoj i automobilskoj industriji.

To su novi industrijski materijali, blokovi, polimeri koji pružaju neslućene mogućnosti trodimenzionalnoga oblikovanja. Riječ je o figurativnim skulpturama, a od ideje do konačnoga izgleda volumena u tehnološkom procesu modeliranja sudjeluju i suradnici, stručnjaci za 3D animacijske programe.

Pojašnjavajući nastanak skulptura umjetnik kaže da prvo nastaje digitalno pripremljena forma, a potom se stavlja „pod stroj" i nastaju digitalni otisci. S obzirom da je riječ o inovativnom materijalu, još uvijek vrlo malo umjetnika u svijetu koristi ovu tehnologiju za izradu skulptura.

Boris je posvećen skulpturi od 2010. godine i tu se potpisuje kao Boris Slavenski. On je poput Janusa s dva lica, jedna osoba s dva prezimena, ovisno o likovnom ciklusu. Praksa promjene imena bila je u prošlosti česta kod umjetnika kaligrafa koji su mijenjali ime kad bi promijenili stil pisanja ili završili neku cjelinu.

Uz inovativne skulpture, u izboru umjetnika na izložbi će se naći i petnaestak slika koje su obilježile njegovo slikarstvo zadnjih desetljeća. Mnogim se platnima vraćao, dorađivao jedne te iste slike i zbog toga je u popisu gotovo dvadesetogodišnji raspon u datacijama slika. Prema riječima umjetnika ta najnovija izložba, makar skromnija po broju radova, bit će, zapravo, jedan kondenzirani presjek jer će prikazati djela iz pet različitih ciklusa složenih od figuracije i apstrakcije koji su karakterizirali Borisovo stvaralaštvo od 1992. godine do danas.

Govoreći o svojim iskustvima stečenim na pariškoj Akademiji Boris Glumac Slavenski kaže: „Čistoća i redukcija, to je temlje rada. Bitno jest da od ideje do realizacije postupak bude emotivan i promišljen, da se te dvije u osnovi suprotne i suštinske energije spoje u jednu konačnu cjelinu. Samim time dobivaju dvostruku snagu. Mnoge su slike bile viđene na izložbama. Imao sam potrebu ponovo uzeti kist u ruke i dorađivati ih. Iskusio sam apstrakciju, varijacije tema. Figuracija je za mene nešto posebno. U figuraciji je velika sloboda motiva i sam motiv donosi  razvoj u stvaralaštvu".

28.01.2015. 11:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh