« Zagreb
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
NE SJEDITE DOMA!

Otvorena su birališta, upalite mozak i krenite na izbore!

Veliko je zanimanje za mjesto u saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina

Birajte!!!
Birajte!!! (Arhiva)
Više o

izbori

,

Hrvatska

U 7.00 sati otvorena su birališta diljem Hrvatske na desetim parlamentarnim izborima od samostalnosti. Glasanje traje do 19:00 sati kada će biti objavljene prve izlazne ankete.

I danas će se, kao i jučer, glasati i u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta. 

U sabor se bira 151 zastupnik, od čega 140 u deset izbornih jedinca u Hrvatskoj, tri iz dijaspore, dok će osam mjesta pripasti nacionalnim manjinama. 

7:00 Otvorena su birališta.

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača

Veliko je zanimanje za mjesto u saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina.

O tome tko će uistinu sljedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3 milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta. U inozemstvu se počelo glasati jučer.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, nadzirat će ih oko 8500 promatrača.

Na biralištima vrijede posebna pravila zbog epidemije koronavirusa

Zbog epidemije koronavirusa, koja obilježava ove izbore, svi se birači moraju držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta, to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači, pak, kod ulaska na biralište moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan poštujući propisani razmak od metar i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

DIP prve rezultate objavljuje u 21 sat

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke o odazivu objavit će u nedjelju u podne i u 17 sati.

05.07.2020. 07:01:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh