« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
POGLED U NEBO

Otvorena nova zvjezdarnica u Tićnu

Novu hrvatsku zvjezdarnicu već se gleda kao jednu od boljih u svijetu, a biti će namijenjena prvenstveno edukaciji.

Poznata zvjezdarnica u Višnjanu dobila je konkurenciju u susjedstvu.
Poznata zvjezdarnica u Višnjanu dobila je konkurenciju u susjedstvu. (Goran Sebelić, CROPIX)
Više o

Korado Korlević

,

Tićan

,

zvjezdarnica

,

Višnjan

,

Margarita Hak

,

Petar Radovan

U Tićnu u blizini Višnjana danas je svečano otvorena nova zvjezdarnica u čiju je izgradnju Istarska županija od 1997. godine do danas uložila gotovo dva milijuna kuna, država, to jest Ministarstvo znanosti 700 tisuća kuna, a općina Višnjan za nju je dala zemljište.

Kako se tom prigodom čulo, zvjezdarnica se gradila gotovo deset godina, a u njoj je vrijedan teleskop, vrhunski instrument koji joj je darovala poznata talijanska znanstvenica Margarita Hak iz Trsta.

"Tićanska zvjezdarnica bit će jedna od kvalitetnijih u svijetu i iznimno je važan edukacijski projekt. Bit će ponajprije namijenjena edukaciji mladih. Smatram da je to iznimno važno danas, kada se mladi okreću pseudoznanstvenim objašnjenjima svijeta", rekao je voditelj zvjezdarnice Korado Korlević, dodajući kako će se na tićanskoj zvjezdarnici educirati novi naraštaji učenika iz Hrvatske i svijeta, budućih znanstvenika koji svake godine dolaze u Višnjan.

Po njegovim riječima, polaznici višnjanske ljetne škole astronomije do sada su otkrili 1700 nepoznatih nebeskih tijela, a numerirano ih je 1400. Na novom teleskopu, dodao je, bit će to još bolje.

"Naš je cilj proučavati svijet kakav uistinu jest, a ne kakvim bismo željeli da bude", poručio je Korlević.

Predsjednik višnjanskog Astronomskog društva Petar Radovan je istaknuo da je zvjezdarnica u Tićnu iznimno važna točka u njegovu kontinuiranom radu. (hina/metro-portal)

26.02.2009. 23:45:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh