« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Otvorena konferencija UN-a u Dohi

Na temu financiranja razvoja svijetu će svoje misli pojasniti i naš predsjednik Mesić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Stjepan Mesić

,

Bernard Kouchner

,

Konferencija UN-a o razvoju

,

Doha Mesić

,

dogovor iz Monterreya

Današnji globalni svijet ima pred sobom veliku odgovornost koja se odnosi na razvoj nerazvijenih zemalja jer to je pravi put koji vodi ka stabilnosti, napretku, miru i sigurnosti svih zemalja svijeta, kazao je u subotu u Dohi, otvarajući Konferenciju UN-a o financiranju razvoja, domaćin konferencije katarski emir šeik Hamad bin Kalifa al Tani.

"Razvoj je velika odgovornost ove globalne zajednice i on nije samo pravedni zahtjev već također i put ka stabilnosti, napretku, miru i sigurnosti za zajednicu država na svim kontinentima", rekao je katarski emir.

"Moramo ujediniti naše napore kako bi služili zaštiti ljudskog života u čitavome svijetu", zaključio je otvarajući konferenciju.

Na Konferenciji u Dohi sudjeluju predstavnici brojnih zemalja - od zemalja EU-a do afričkih i azijskih zemalja, te predstavnici nevladinih organizacija i značajnih financijskih institucija poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Hrvatsku na konferenciji predstavlja predsjednik Stjepan Mesić.

Europsku uniju predstavlja predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a u Dohu su u subotu doputovali i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner kao i izaslanstvo Izraela te predstavnici raznih zemalja od Nepala do Samoe.

Sudionici Konferencije u Dohi najveću će pažnju posvetiti traženju rješenja za trenutačnu financijsku krizu u svijetu.

Prvi sastanak o financijskim pitanjima, pod pokroviteljstvom UN-a, održan je u ožujku 2002. godine u meksičkom Monterreyu. Na tom je sastanku sudjelovalo pedesetak predsjednika država i vlada i više od 200 ministara financija, vanjskih poslova, razvoja i trgovine, te čelnici UN-a, MMF-a, Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije.

Sudionici sastanka, na kojem je također sudjelovao predsjednik Mesić, tada su iskazali spremnost promijeniti višegodišnje zaostajanje i približiti se ispunjenju obećanja izgovorenih na Summitu tisućljeća u UN-u u New Yorku 2000. godine kada su se obvezali prepoloviti broj siromašnih u svijetu do 2015.

U Dogovoru iz Monterreya istaknuto je da za ostvarenje tog cilja nedostaje mnogo novaca te da su mir i razvoj nedjeljivi i da se međusobno učvršćuju.

Hrvatska smatra razvoj i financiranje razvoja jednim od ključnih problema suvremenog svijeta kojemu treba pokloniti jos veću pozornost usprkos financijskoj i gospodarskoj krizi koja zahvaća sve dijelove svijeta, a o toj će temi tijekom poslijepodneva u Dohi govoriti i hrvatski predsjednik. (hina/metro-portal)

29.11.2008. 11:47:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh