« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
ANDRE DAMJANIĆ

Otvorena izložba 'Stari Split'

Ta gdje drugdje nego u splitskom muzeju, uoči zatvaranja Splitskog ljeta, pogledajmo fotografije Splita nekada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jadran Babić, CROPIX)
Više o

izložba fotografija

,

Andro Damjanić

Damjanić izlaže 40 velikih fotografija Splita, koje je napravio tijekom dugogodišnje karijere fotoreportera "Slobodne Dalmacije".

"Nekada fotografije u novinama nisu bile dokumentarne kao danas, i nije ih bilo u tako velikom broju kao danas, ali bila je i onda dopuštena jedna crta arta. Na ovoj izložbi vidite i puno onoga što sam učinio po svom guštu", istaknuo je autor Andro Damjanić, koji je za svoj dugogodišnji fotografski rad dobio 50-tak domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Izložbu je otvorio Ante Verzotti, koji je ujedno s pjesnikom Petrom Opačićem predstavio i pjesničko-fotografsku knjigu "Naša vrimena" a u kojoj su objavljene fotografije Andre Damjanića i pjesnika Joška Armande.

Predstavljači knjige su istaknuli kako je pjesničko-fotografska knjiga "Naša vrimena" pravi vatromet dalmatinske riječi i slike, koja je "vratila vrijeme", urezavši ga među splitske kale, negdanje vinograde, siromašćinu tla i bogatstvo duha onoga starog Splita.

U knjizi je objavljeno 30-tak pjesama Joška Armande iz zbirke "Splitski kvadri", napisane o Splitu čakavštinom, i uz crno-bijele fotografije Andre Damjanića, koje izgledaju poznato, blisko i toplo.

Armandine pjesme i Damjanićeve fotografije sežu od početka 50-tih godina 20. stoljeća i svojevrsni su "de javu nestaloga mediteranskog svemira, na rubu sna i sjećanja", rekao je Verzotti. (HINA)

14.08.2008. 10:09:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh