« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
PRAVA AUTOCESTA

Otvorena dionica Istarskog ipsilona od Pule do Kanfanara

Premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas dionicu punog profila Istarskog ipsilona dugačku 28 kilometara

istarski ipsilon
istarski ipsilon (Srećko Niketić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ivan Jakovčić

,

Božidar Kalmeta

,

istarski ipsilon

,

nisam vjernik

,

što je agnostik

Danas je svečano otvorena dionica 2. A faze Istarskog ipsilona, odnosno autoceste punog profila od Pule do Kanfanara dužine 28 kilometara. Riječ je o dionici koja ima tri čvora i to Vodnjan-sjever, Vodnjan-jug i Pula, 27 podvožnjaka ili nadvožnjaka, a otvorila ju je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Vrijednost investicije na dionici iznosi 86 milijuna eura, a cjelokupne 2. A faze, koja uz dionicu Pula-Kanfanar obuhvaća i dionice Umag-Kanfanar, dužine 49,2 kilometara, te dionicu Kanfanar-Rogovići, dužine 18 kilometara, iznosi 320 milijuna eura.

Premijerka Kosor naglasila je kako je - u ovako teškim gospodarskom vremenu u kojem živimo - svaki ovakav događaj dokaz da Hrvatska može te da će iz krize izaći. "Od iznimne je važnosti da se neprekidno držimo zajedno, što upravo danas pokazujemo. Trebaju se svi držati zajedno - Vlada, lokalna uprava i samouprava ali i mnogi drugi koji su uključeni u ovaj projekt", istaknula je premijerka Kosor.

Premijerka je rekla i kako je činjenica što se ova dionica Istarskog ipsilona otvara 19 mjeseci prije roka, "fascinantan podatak i zaslužuje pohvale Vlade".

istarski ipsilon

"Važno je imati vjere i nade, ali isto tako važno je znati što hoćemo. Otvaranjem ove autoceste otvaraju se nove vizure i mislim da će i ovaj projekt biti još jedna dodatna vrata za potporu hrvatskom gospodarskom, posebice turizmu. Jer od 56 milijuna noćenja u prošloj godini, više od 18 milijuna ostvareno je upravo u Istri, što govori o važnosti ne samo u potpori razvoju turizma, već hrvatskog gospodarstva u cjelini", zaključila je premijerka Kosor.

Najveći projekt u Istri

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio je kako je projekt Istarskog ipsilona sigurno najveći infrastrukturni prometni projekt u Istri, ali i gospodarski projekt od izuzetnog značenja. Podsjetio je da je 1995. potpisan koncesijski ugovor između hrvatske države i francuske tvrtke Bouygues o izgradnji ovog projekta te kako Hrvatska u Bouyguesu ima izuzetno dobrog partnera.

"Od potpisivanja koncesijskog ugovora do danas promet na ovoj cesti je udvostručen, a imajući u vidu da više od 90 posto turista u Istru dolazi automobilima to dovoljno govori o značaju ove prometnice, koja će sada biti još sigurnija i protočnija", kazao je Kalmeta.

Istarski župan Ivan Jakovčić, izrazivši zadovoljstvo ovim projektom, zahvalio se premijerki Kosor koja je "prepoznala značaj i vrlo je senzibilna za sve istarske projekte".

Direktor "Bina Istre" David Gabelica zahvalivši se građevinarima ali i Vladi RH, najavio je da će do turističke sezone 2011. u promet biti pušteno još 50 kilometara autoceste Istarskog ispilona, a do kraja 2011. godine još 18 kilometara autoceste.

Hrvatski auto-klub izvijestio je da će dionica Istarskog ipsilona za sav promet biti otvorena popodne oko 16 sati, a sustav naplate počet će se provoditi od 18 sati. (hina/metro-portal)

20.06.2010. 15:13:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh