« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
UHLJEBLJIVANJE

Otvorena birališta za izbore za EU parlament

Na sreću, danas izabrani imat će mandat od samo jedne godine, što znači da ne mogu ostvariti pravo na EU mirovinu od gotovo 6 tisuća eura

Idete glasati ili ...?
Idete glasati ili ...? (Arhiva)
Više o

izbori

,

Hrvatska

,

glasačka mjesta

,

izbori za EU parlament

U Hrvatskoj su u sedam sati otvorena birališta na kojima će birači glasovati za izbor 12 članova u Europski parlament (EP) koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine.

Na izborima mogu sudjelovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača.

Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih.

Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine.

Današnji su izbori prvi na kojima pravo glasa imaju i osobe koje su potpuno lišene poslovne sposobnosti, što im je omogućeno novim Zakonom o registru birača koji je Hrvatski sabor usvojio krajem prošle godine. Novina je i mogućnost "preferencijalnog glasa", odnosno pravo birača da osim neke od lista zaokruži i jednog od kandidata na listi kojem daje prioritet u odnosu na druge kandidate

14.04.2013. 09:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh