« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
WEF

Otvoren Svjetski gospodarski forum u Davosu

Petodnevni skup trebao bi donijeti smjernice za pomoć Haitiju i zacrtati reforme koje bi spriječile nov kolaps financijskih tržišta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Davos

,

Svjetski gospodarski forum

,

WEF

Svjetski gospodarski forum u Davosu (WEF), kojim 2010. dominira tema globalnog gospodarskog oporavka, počeo je u srijedu raspravama o potrebi čvršće regulacije banaka što zagovara američki predsjednik Barack Obama, ali u čemu su stajališta oprečna, javljaju agencije.

Petodnevni skup, koji zadnjih dana siječnja u mondenom švicarskom zimovalištu tradicionalno okuplja svjetsku elitu, trebao bi ove godine donijeti smjernice za pomoć potresom razorenom Haitiju i zacrtati reforme koje bi spriječile nov kolaps financijskih tržišta.

"Ono što predlaže Obama ide u dobrom smjeru, ali ne ide daleko. Moramo odvojiti komercijalne od investicijskih banaka", upozorio je Nouriel Roubini, ekonomist koji je predvidio financijsku krizu 2008., javlja AFP.

Obama je prošlog tjedna najavio da će ograničiti veličinu banaka i njihove pretjerano samostalne aktivnosti na tržištu. Regulacija bankarskog sektora jedna je od glavnih tema 40. WEF-a koji završava u nedjelju.

Drugi sudionici izjasnili su se protiv rastućeg "populizma" kojemu pribjegavaju neke zapadne vlade zagovarajući jaču regulaciju banaka.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija nedavno su objavile mjere kojima će oporezivati banke ili ograničiti njihove spekulativne aktivnosti kako bi izbjegle novu krizu.

"Profesionalni ulagači strahuju da američka vlada pretjerano reagira", drži David Rubenstein, direktor investicijskog fonda Carlyle Group. "Opasnost od regulacije je u tome da bi se ona mogla baviti najvidljivijim aspektima, a istodobno priječiti financijski sektor da prati gospodarski oporavak", ocijenio je Raghuram Rajan, profesor financija na Sveučilištu u Chicagu.

Američka agencija AP ističe kako je u raspravama upozoravano na nesrazmjer svjetskog rasta, s Kinom kao velikim motorom na jednoj strani i zapadnim zemljama u krizi na drugoj.

"Kina sama ne može biti jedini motor globalnog gospodarskog rasta", rekao je Roubini i ocijenio da će to donijeti dalji gospodarski pad Sjedinjenim Državama, Europi i Japanu, piše AP.

Važna tema ovogodišnjeg Davosa je kako se nositi s rekordnom nezaposlenošću. UN-ova agencija za rad objavila je da je 27 milijuna ljudi izgubilo lani posao, a najteži su gubici u Sjevernoj Americi, Japanu i zapadnoj Europi. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 14:28:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh