« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BOGATA ZBIRKA

Otvoren najveći muzej islamske umjetnosti u svijetu

Muzej islamske umjetnosti u Kairu, najveći u svijetu, otvoren je u subotu nakon osam godina duge obnove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kairo

,

Muzej islamske umjetnosti

,

otvorenje

Obnovljenu zgradu otvorio je egipatski predsjednik Hosni Mubarak u društvu nekoliko svojih ministara, među kojima je bio ministar kulture Faruk Hosni te voditelj Centra egipatskih starina Zahi Havas.

U 25 muzejskih dvorana bit će izloženo 2.500 predmeta velike umjetničke ili povijesne vrijednosti, a selekcionirani su iz fundusa koji čini 100.000 umjetničkih djela. Muzej je smješten u središtu Kaira u zgradi iz 1903. godine. Na ovaj će se način uspjeti očuvati bogata kulturna baština Egipta od čestih krađa i preprodaja starih i vrijednih djela.

Obnovom zgrade omogućeno je da se u njoj izlože predmeti karakteristični za islamsku povijest Egipta, koja je u svijetu manje cijenjena od starina iz doba egipatskih faraona. Među najznačajnijim i najvrednijim izlošcima su ključ optočen zlatom iz velike središnje džamije u Meki i najstariji poznati islamski dinar koji datira iz 697., te rijetki manuskripti iz Kurana, perzijski tepisi i keramički predmeti iz otomanskog razdoblja. (hina/metro-portal)

14.08.2010. 19:49:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh