« Film
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
FFZ

Otvoren Film Forum Zadar

Na starorimskog Forumu u srcu Zadra festival je otvoren premijerom filma Tree of Life Terrencea Malicka

2. Film Forum Festival Zadar traje do 30. kolovoza
2. Film Forum Festival Zadar traje do 30. kolovoza (FFZ)
Više o

drvo života

,

Film Forum Zadar

,

Terrence Malick

Hrvatskom premijerom filma "Drvo života" (Tree Of Life), redatelja Terrencea Malicka, ovogodišnjega canneskog pobjednika, večeras je na ostacima starog rimskog foruma, a današnjoj Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru otvoren drugi Film Forum Festival Zadar, javlja Hina.

"Ovo je mladi festival, još se razvijamo i isprobavamo što publika voli i koje programe, uz glavni, voli pogledati. Želimo da Zadar postane mjesto u kojem će se okupljati struka - producenti, urednici i distributeri i dogovarati poslove", rekao je otvarajući festival direktor Sergej Stanojkovski.

Počasni savjetnik festivala, dvostruki oskarovac i poznati holivudski producent Branko Lustig istaknuo je kako ovaj festival prikazuje trenutačno najbolje filmove u Europi, te da je film "Drvo života" izvanredan film. Također je pozdravio donošenje novoga zakona o filmu prema kojemu će ubuduće svi filmovi snimljeni u Hrvatskoj od države dobivati financijsku pomoć u iznosu od 20 posto od ukupnih troškova.

Inače, 2. izdanje "Film Forum Zadar" festivala održava se do 30. kolovoza, a donosi brojne filmske poslastice, premijere, svjetski poznate goste i niz popratnih događanja.

U filmu "Tree Of Life" glumi Brad Pitt, a festival zatvara novi filmski hit Woodyja Allena "Ponoć u Parizu". Oba filma su na festivalu izvan konkurencije, a ujedno su i hrvatske premijere.

U glavnom programu bit će prikazano 10 filmova o globalnoj krizi koja se diljem svijeta manifestira na različite načine. Među njima su film "Paper birds" španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, "Le Havre" u režiji Akija Kaurismakija, "Loverboy" rumunjskog redatelja Catalina Mitulescua, "Lea i Darija" hrvatskog redatelja Branka Ivande.

U popratnom dijelu festivala bit će prikazano 10 dokumentarnih filmova, te brojni kratki filmovi, a ovogodišnja novost je Scream program zamišljen kao koprodukcijski forum filmske industrije za žanrovski film u Europi. Također će biti održana i dva popratna Tribute programa - Tribute to Bigas Luna i Tribute to Amos Gitai.

24.08.2011. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh