« Film
objavljeno prije 14 godina
PRAVEDNICIMA MEĐU NARODIMA

Otvoren 4. Festival židovskog filma, prvi prikazan "John Rabe"

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yosef Amrani istaknuo je kako taj festival u Hrvatsku vraća život Židova

Počasni predsjednik Festivala Branko Lustig uručio je plakete
Počasni predsjednik Festivala Branko Lustig uručio je plakete "pravednicima" (Nina Đurđević/CROPIX)
Više o

Festival židovskog filma

,

Židovi

Festival židovskoga filma, čije je četvrto izdanje posvećeno Pravednicima među narodima, otvoren je večeras u Kinu Europa dodjelom plaketa pravednicima kojima im se zahvaljuje što su, riskirajući svoje živote tijekom Drugoga svjetskog rata, spašavali Židove.

Počasni predsjednik Festivala Branko Lustig uručio je plakete Mariu Carneluttiju, Ankici i Darku Lončaru, Josipu Pribiloviću, Stjepanu Papi Oružecu te Boiku Korkutu, unuku Derviša Korkuta koji je spasio sarajevsku Hagadu od uništenja.

Plaketu je primio i bivši bugarski premijer i kralj Simeon Drugi Saksoburggotski, za zasluge svog oca kralja Borisa III. koji je spasio 50 tisuća bugarskih Židova, istaknuvši da za to nije bila zaslužna samo kraljevska obitelj već i mnogi drugi - od crkve do komunista.

Lustig je rekao kako ga u posljednje vrijeme mnogi pitaju zašto na Festivalu prikazuju potresne i tužne filmove i zar se ne bi trebali okrenuti prema ljepšoj strani života, no on smatra kako se ne smije dopustiti da se izbrišu sve uspomene na one koji su tu živjeli, a u jednome su trenu jednostavno nestali.

Ove je godine Festival posvećen Pravednicima, onima koji su u ta teška vremena, ne mareći za svoj život, spašavali svoje sugrađane bez obzira koje vjere bili, ali u strahu od tadašnjih rigoroznih nacističkih zakona, rekao je.

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yosef Amrani istaknuo je kako taj festival u Hrvatsku vraća život Židova, što je, ustvrdio je, pobjeda duha i tradicije nad ksenofobijom. Drži iznimno važnim što se festival bavi temom Pravednika, što je tema židovske povijesti više od dvije tisuće godina.

Izrazio je zadovoljstvo što će, kroz desetak izraelskih filmova, uz prošlost i povijest, posjetitelji imati priliku upoznati i svakodnevicu suvremene izraelske obitelji i njihove preokupacije koje su slične u cijelome svijetu. Do 29. svibnja na festivalu će se prikazati 43 filma posvećena Holokaustu te, u kasnovečernjim terminima suvremena filmska ostvarenja različitih tematika i žanrova.

Festival je počeo njemačkim filmom "John Rabe" o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugoga svjetskog rata, koji je uoči projekcije predstavio njegov redatelj Florian Gallenberger. Na otvorenju su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te bivši predsjednik Stjepan Mesić.

U popratnom programu festivala održat će se edukativni programi za osnovne i srednje škole te studente, filmska radionica i koncerti. (hina/metro-portal)


23.05.2010. 22:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh