« Film
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
FESTIVALI

Otvoren 15. Subversive festival

Uz hrvatsku premijeru filma Heroji radničke klase Miloša Pušića u nedjelju navečer u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoreno je 15. izdanje Subversive Festivala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Subversive Film Festival

,

15. Subversive festival

Festivalsku temu predstavio je direktor festivala Nikola Devčić Mišo: „Ovogodišnje izdanje donosimo pod temom mikrofizike protu-moći jer foucaultovskim jezikom rečeno - tamo gdje je moć tu je i protu-moć, a otpor nikad ne leži izvan moći. Ako je moć raspršena u mnoštvu mreža moći otpor je jedino moguć u mnoštvu lokalnih svakodnevnih revolucija, a vrijeme i prostor za ostvarnje pravde, slobode i jednakosti uvijek je upravo sada i ovdje."

Festival počinje s filmskim program i Subversive Film Festivalom koji će do 22. svibnja na nekoliko gradskih lokacija donijeti četrdeset recentnih filmskih naslova u igranoj i dokumentarnog konkurenciji, a njegov program predstavila je selektorica Dina Pokrajac:" Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je najdražem suradniku festivala, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši koji nas je početkom ove godine prerano napustio. Dragan je bio zaštitni znak festivala i s kojim smo godinama zajednički istraživali neotkrivene i uzbudljive filmske teritorije s onu stranu srednjostrujaške filmske kartografije. Kroz petnaest godina postojanja Subversive Film Festival kontinuirano otvara nove filmske horizonte donoseći filmove koji razmišljaju naglas i propituju postojeći poredak stvari, a uz fokus na nove autore i naslove tu su i programske linije koje donose (često zaboravljena) remek-djela filmske povijesti i političke emancipacije", istaknula je Pokrajac.

Festival je otvorenim proglasio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet koji je ovom prilikom istaknuo: "Subversive mi je uvijek bio važan ne samo kao filmofilu već kao društvenom biću. Svatko tko radi nešto 15 godina u kontinuitetu zaslužuje priznanje, a pogotovo kad se radi o nečem ovako društveno korisnom. Koncept subverzivnosti podrazumijeva preistpitivanje starih društvenih i političkih obrazaca i jako je bitno da ovakav festival postoji bez obzira na društvene i političke konstalacije jer ovo što radite je prevažno i želim vam sljedećih barem 15 godina. Čestitam Milošu Pušiću na filmu i proglašavam festival otvorenim", izjavio je Korlaet. 

Festivalski program nastavlja se u ponedjeljak, a posebno se izdvaja projekcija speleološko-filmskog remek-djela Rupa Michelangela Frammartina, punokrvni primjerak žanra slow-cinema koji je u Veneciji osvojio čak tri nagrade, uključujući Specijalnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji. 

16.05.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh