« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana
FESTIVALI

Otvoren 14. Subversive Film Festivala

Festivalska tema je Post-covid demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti koja označava nastavak traženja sreće i slobode (i) u pandemijskim uvjetima.

14. Subversive Film Festival
14. Subversive Film Festival (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

14. Subversive Film Festivala

Svečanom projekcijom nagrađivanog domaćeg dokumentarca Tvornice radnicima Srđana Kovačevića u nedjelju navečer u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoreno je 14. izdanje Subversive Festivala.

Festival je službeno je otvorio njegov direktor Nikola Devčić osvrnuvši se na ovogodišnju festivalsku temu POST-COVID DEMOKRACIJA: Etika borbe i poetika solidarnosti koja označava nastavak traženja sreće i slobode (i) u pandemijskim uvjetima. 

„Podsjetit ću da je, riječima Angele Davis, sloboda neprestana borba. I to u svakom trenutku, ovdje i posvuda! Sloboda je bespoštedna borba protiv autoriteta, beskompromisni pogled na vlastiti život, ustrajavanje na stazama nemogućeg. Na pitanje kako promijeniti svijet Alain Badiou odgovara - tako da budeš sretan! Stvarna sreća je afekt demokracije, u smislu potpunosti ljudskog društvenog bića. Sreća je sadržaj ekstremne opasnosti koji žudi. Sreća prati hrabre!", istaknuo je Devčić na početku ceremonije otvaranja. 

Direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac najavila je bogat natjecateljski i popratni filmski program koji će se sljedećih sedam dana održavati uživo online. Istaknula je kako je Subversive već drugu godinu zaredom izmješten iz „kasnog maja" u zagrebačku jesen, no i ovoga puta organizacijski tim pripremio je program ispunjen filmskim, umjetničkim i teorijskim subverzijama.

„Iznimno nam je drago da će festival otvoriti jedan izvrstan domaći dokumentarac Tvornice radnicima SrđanaKovačevića koji je imao svjetsku premijeru na prestižnom Sheffield DocFestu. Portret radničke zajednice u tvornici ITAS u Ivancu, koja je jedini uspješan primjer radničkog samoupravljanja u post-socijalističkoj Europi, nameće pitanje može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san? Osim što je riječ o preciznoj i virtuozno režiranoj studiji svireposti kapitalističkog sustava, dojmila nas se i inicijativa redatelja Kovačevića i producenata filma Fade In-a da svu zarada od filma podijele s protagonistima, radnicima tvornice ITAS, što nije uobičajena praksa u filmskoj industriji a hvalevrijedan je primjer etičkog pristupa u dokumentarizmu", istaknula je Pokrajac najavljujući film otvaranja. Riječima velikog Kena Loacha: Umjetnost mora biti subverzivna. Ako nemate dovoljnu razinu bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće", zaključila je Pokrajac. 

Program  14. Subversive Film Festivala ispunjen filmskim, umjetničkim i teorijskim subverzijama nastavlja se u ponedjeljak, 4. listopada u kinima Tuškanac, Dokukino Kic te online na volimdokumentarce.net.

U ponedjeljak u kinu Tuškanac gledamo filmove iz festivalske dokumentarne konkurencije. U 17 sati na rasporedu je MUTNA RIJEKA argentinske redateljice Tatiane M. González kojim redateljica daje glas prešućenim pričama žena u patagonijskom rudarskom gradiću, a u 19 sati film PRLJAVO PERJE Carlosa A. Corrala, crno-bijelu beskućničku romansu snimljenu u maniri cinema véritéa na teksaškim ulicama. Također u kinu Tuškancu s početkom u 20:30 sati gledamo epsku dramu DRAGI DRUGOVI! Andreja Končalovskog, dobitnika Posebne nagrade žirija u Veneciji o masakru pobunjenih radnika u ruskom industrijskom gradiću.

Program i rasporedsubversivefestival.com 

04.10.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh