« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
IZLOŽBE

Otvorana izložba Ane Šesto u Londonu

Bitno je napomenuti kako je serija torbi ograničena te da je ovo samo prvi plod zajedničke suradnje, dok je već u pripremi i nova kolekcija odjevnih predmeta

Ana Šesto
Ana Šesto (Arhiva)
Više o

London

,

izložba

,

Ana Šesto

Time Containers / Izložba fotografija Ane Šesto u Londonu

Trajanje izložbe 24. lipnja do 14. srpnja 2021.

Adresa: The Rocket Acton, W3 6BD London

Pred par dana, 24. lipnja, otvorena je izložba zagrebačke umjetnice i fotografkinje Ane Šesto 'Time Containers' u londonskom The Rocket-u. Na izložbi su izložene fotografije velikog formata te po prvi puta predstavljena ekskluzivna kolekcija torbi na kojima se nalaze fotografije sa izložbe. Suradnja je ostvarena s modnim brandom ENLOGIQ dizajnerice Kristine Nikl. Kolekcija se sastoji od 6 različitih modela torbi napravljenih u ograničenom broju. Zajednička suradnja dviju autorica ostvarena je pod novim nazivom EQ600 kao zanimljiv spoj njihova dva imena. Ideja je da se umjetnost prenese na odjevni predmet te da postane pravi statement komad koji će probuditi umjetnika u vama.

Bitno je napomenuti kako je serija torbi ograničena te da je ovo samo prvi plod zajedničke suradnje, dok je već u pripremi i nova kolekcija odjevnih predmeta. Na izložbi je predstavljena glazba Rika Muzike koja njeguje jedinstveni izraz umjetnika koji ispituju granice tradicijskog zvukovlja i modernih glazbenih izričaja. Od raznih organskih zvukova do modernih ritmova, predstavljena je zajednicu glasova s Balkana i šire. Na izložbi su se okupili mnogi glazbenici, umjetnici iz Londona koji su došli podržati umjetnicu. Izložbu je posjetio kulturni ataše u Londonu Tomislav Vlahutin, umjetnik Mario Miše, Petar Cvirn i mnogi drugi.

O izložbi:

Kraj epohe industrijskog svijeta naglasio je i mnoge druge, a među njima i kraj fotografije, slikarstva, estetike i filozofije. Važno je to odmah reći, kad je riječ o ciklusu fotografija Ane Šesto, koje prikazuju odbačene bačve, u stvari industrijski materijal tipičan za isto takvo društvo, a kojeg je sama autorica nazvala ''Time Containers''. Asocijativan naslov upotpunjen isto takvim dekorativnim i umjetničkim fotografijama koje posjeduju živ kolorit i nesumnjivo originalan slikarski jezik. Magičnost post-industrijskog krajolika ovdje je izražena redukcijom i minijaturom koje svjedoče o vremenskoj devoluciji zapostavljene i odbačene građe. U tom spletu između samih predmeta kao dokumentirana prostora i vremena, koje transformički djeluje na njihovo propadanje kao izrazit estetski pečat, na ovim fotografijama prisutno je odstupanje od bilo kakve ekološke utopije. Istovremeno, one svojom jedinstvenom poetikom pokazuju krutost i hladnoću naše zbilje zapaženu i snimljenu u detalju.

Fotografije Ane Šesto snimljene su u tradiciji modernizma i pomalo vuku na zaboravljeni i sve rjeđi pop-art iako u sebi ne nose lepršavost ili pobunu kao brojni prethodni uzori. One nastoje redefinirati, uvjetno rečeno, ideju foto-istraživanja one zbilje svijeta koja nesumnjivo uz nas propada i nestaje, kako vidimo, u svojoj začudnoj ljepoti.

26.06.2021. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh