« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
13. OŽUJKA DO 13. TRAVNJA

Otvara se natječaj za nagradu 'Luka Ritz- nasilje nije hrabrost'

Predloženi učenik mora zadovoljiti kriterije kao što su sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima ili projektima prevencije i suzbijanja nasilja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)
Više o

nasilje

,

Boris Šprem

,

Luka Ritz

,

nagrada Luka Ritz

,

Luka Ritz- nasilje nije hrabrost

Natječaj za dodjelu Nagrade "Luka Ritz- nasilje nije hrabrost" bit će otvoren od 13. ožujka do 13. travnja za učenike od 5. do 8. razreda zagrebačkih osnovnih škola te za zagrebačke srednjoškolce koji su se istakli u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji, a posebno u suzbijanju nasilja među mladima, izvijestio je danas Boris Šprem, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Na sjednici Odbora za javna priznanja jednoglasno su podržali tu odluku, na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Šprem, koji predsjeda tim odborom po položaju skupštinskog predsjednika, naveo je kako će natječaj biti objavljen u subotu 13. ožujka, u "Jutarnjem listu", "Večernjem listu" i "Vjesniku", a dodatna obavijest ići će u list Zagreb.hr te na web stranicama Grada Zagreba: www.zagreb.hr.

Prijedlog odnosno kandidaturu za Nagradu "Luka Ritz- nasilje nije hrabrost" skupštinskom Odboru za javna priznanja mogu podnijeti osnovne i srednje škole u Zagrebu tijekom mjesec dana od otvaranja natječaja, a osnovnoškolac ili srednjoškolac koji bude predložen mora zadovoljiti kriterije iz natječaja među kojima je sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima ili projektima prevencije i suzbijanja nasilja.

Doprinos suzbijanju nasilja

Također, poželjan je doprinos afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju među učenicima u školi i lokalnoj zajednici, kao i doprinos u suzbijanju nasilja, uzajamno pomaganje i pružanje pomoći mladima u školi, posebno žrtvama nasilja, a važan je i ugled kandidata kao uzornog prijatelja i vrijednog učenika te uzorno vladanje.

Član Odbora za javna priznanja izvan redova gradskih zastupnika, Slavko Degoricija, napomenuo je da bi se u taj projekt trebala uključiti šira društvena zajednica odnosno nastavnici i profesori, roditelji i učenici, a nezavisna gradska zastupnica Tatjana Holjevac predložila je da se u školama oko toga angažira i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Boris Šprem složio se s tim prijedlozima te izvijestio da će Nagrada "Luka Ritz - nasilje nije hrabrost" izabranom učeniku biti dodijeljena ujesen.

Za ponedjeljak, 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, najavio je uručenje Nagrade "Zagrepčanka godine" profesorici psihologije mr. Maji Mamuli izrazivši zadovoljstvo što su jednoglasnu odluku Odbora za javna priznanja o toj kandidatkinji isto tako podržali i u Gradskoj skupštini.

Maja Mamula je nagradu dobila za velik doprinos u rješavanju problema rodne ravnopravnosti i u zaštiti ženskih prava, prije svega, u suzbijanju seksualnog nasilja.

Odbor za javna priznanja danas je podržao i pokroviteljstvo Grada Zagreba nad 6. međunarodnim natjecanjem mladih pijanista "Zlatko Grgošević" i prijedlog da se s 20 tisuća kuna podmiri dio troškova istoimene Glazbene škole iz Sesveta. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 13:06:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh