« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
OPREZ!

Otrovno cvijeće koje trebate izbaciti iz kuće

Nije rijetkost da u domu imamo ukrasne biljke koje su nam poklonjene ili smo ih čak sami kupili, a one su - otrovne!

Bršljan je otrovan, to znate?
Bršljan je otrovan, to znate? (Arhiva)
Više o

Oleandar

,

kućne biljke

,

otrovne biljke

,

ricinus

,

bršljan

,

fikus

,

difenbahija

,

đurđice

Kućne biljke mogu biti divne i krasne, no istovremeno i otrovne, pa treba biti prilično oprezan s njima - ne možete baš sve držati u kući!

Stoga, evo par biljaka koje definitivno ne smiju biti u vašem domu

Bršljan - najpoznatije otrovno cvijeće. Njega trebate držati izvan dosega djece i kućnih ljubimaca. Njegovi listovi i plodovi su izuzetno otrovni jer sadrže smolu, koja u sebi ima otrovne spojeve. Većina bobica bršljana može izazvati znojenje, proljev i omamljenost. Kad pas proguta ovu bobicu, glavni simptomi će biti dehidracija i iscrpljenost.

Fikus - jako popularna sobna biljka i vrlo otrovno cvijeće, njegov otrov se nalazi u listovima i peteljkama ove biljke i to je - mliječni sok. Ako dijete dođe u dodir s listovima ili peteljkama, oni će nadražiti osjetljivu dječju kožu. Ako se dogodi da dijete zagrize fikus, brzo mu isperite usta i posjetite doktora. Fikus je otrovna biljka i za kućne ljubimce.

Difenbahija - mliječni sok koji se nalazi u stabljici i njenim listovima, nadražuje oči i kožu. On uzrokuje svrab, crvenilo i oticanje tkiva. Najveću štetu može učiniti ako ga progutate, zato ovo otrovno cvijeće morate držati izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca. Prilikom brisanja prašine, obavezno koristite zaštitne rukavice!

Đurđica - njihovi cvjetovi u obliku zvončića sadrže glikozide. Upravo oni mogu naštetiti vašem srcu, a saponin će nadražiti vaš probavni sustav. Đurđice nakon cvjetanja razvijaju svoje plodove u vidu crvenih bobica, koje su jako otrovne! One su izgledom privlačne djeci pa ih pravovremeno upozorite na opasnost. Nakon svakog dodira ovog otrovnog cvijeća, obavezno operite ruke.

Oleandar - jedna od najotrovnijih biljaka na svijetu. U prošlosti se koristila kod neželjenih trudnoća ili su se ljudi pomoću nje rješavali svojih neprijatelja. Svi dijelovi ove biljke sadrže otrov, a najzastupljeniji sastojci su oleandrin (srčani otrov) i neriin (diureza, proljev, povraćanje).

Ricinus - najpoznatija je po tome što služi za proizvodnju ricinusova ulja. No, neki njeni dijelovi su jako otrovni pa čak i smrtonosni. Naročito sjemenke, koje se nalaze u bobicama i sadrže otrovni sastojak - ricin. Nažalost, nekoliko progutanih sjemenki može djelovati kobno na dijete ili kućnog ljubimca. Simptomi trovanja očituju se kao probavne smetnje, nakon toga otkazivanje organa te zastoj srca. Vrlo je važno odmah potražiti liječničku pomoć!

27.03.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh