« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
POČEŠI ME!

Otkriveno mjesto na tijelu koje nas najviše svrbi

U studiji provedenoj u SAD-u znanstvenici su volonterima namazali podlaktice, gležnjeve i leđa posebnom mašću koja izaziva neizdrživu svrbež i promatrali rezultate

Fotografija vijesti
Više o

evolucija

,

svrbež

,

ljudsko tijelo

Iako bi se mnogi zasigurno zakleli kako su leđa onaj dio tijela koji nas najgore svrbi, znanstvenici tvrde da tomu nije tako. Naime, ako je vjerovati istraživanju objavljenom u British Journal of Dermatology, dio tijela koji nas najviše svrbi jesu gležnjevi, piše Daily Telegraph.

U studiji provedenoj u SAD-u znanstvenici su volonterima između 22 i 59 godina namazali podlaktice, gležnjeve i leđa posebnom mašću koja izaziva gotovo neizdrživu svrbež. Nakon toga su morali izdržati pet minuta prije negoli su se smjeli počešati.

Pokazalo se kako je najveći osjećaj olakšanja izazvalo češanje gležnjeva, koji je ujedno i najdulje trajao. Podlaktice su se pokazale kao mjesto gdje je svrbež bila najslabija.

Znanstvenici nemaju jasno objašnjenje ovih rezultata, ali teoretiziraju kako bi to moglo biti zbog činjenice da su gležnjevi evolucijski bili najskloniji različitim ubodima insekata, koji obično izazivaju neizdrživi svrbež.

Ipak, razlozi bi mogli biti i puno prozaičniji.

„Iako u svemu tražimo neku evolucijsku svrhu, sasvim je moguće da se ljudi češu uglavnom zbog toga što im to jednostavno izaziva osjećaj ugode", zaključuje profesor Francis McGlone, voditelj studije.

23.01.2012. 10:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh