« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Otkriveni Banksyjevi grafiti

Garažu švicarskog veleposlanstva u Londonu 2001. oslikao je i tajanstveni bristolski umjetnik

Najzapaženiji Banksyjev grafit je onaj druga Lenjina ispod kojeg piše ‘kapitalistički lešinari’
Najzapaženiji Banksyjev grafit je onaj druga Lenjina ispod kojeg piše ‘kapitalistički lešinari’
Više o

Banksy

,

grafiti

Švicarski veleposlanik u Velikoj Britaniji dobro je znao za loš imidž svoje zemlje, pogotovo nakon što je tijekom 2001. na svim naslovnicama pisalo kako su banke čuvale nacističko zlato. Stoga je odlučio nešto poduzeti. Bruno Spinner pozvao je mlade grafiti umjetnike da u podzemnoj garaži ambasade oslikaju zidove. No, ambasador nije znao da će neke od zidova oslikati jedan od danas najpoznatijih grafiti umjetnika Banksy, čija djela na aukcijama postižu milijunske iznose. Desetak grafita bristolskog gerila umjetnika našlo se u garaži švicarskog veleposlanstva, a najupečatljiviji grafit je onaj na kojem se nalazi Lenjin i na kojem piše ‘kapitalistički lešinari’. Ostali Banksyjevi radovi uključuju francusku pudlicu koja sanja te Mickeyja Mousea koji prijeti policajcu riječima: ‘Samo se ti smij, no jednoga dana mi ćemo biti glavni.’  Spinnerova ideja bila je dovesti neke od najboljih grafiti umjetnika iz Velike Britanije i Švicarske da oslikaju zidove garaže te da se dobro zabave.

No, u cijeloj priči postoji kvaka. Ti grafiti oslikani su 2001., a iako su ih prvotno iz švicarske ambasade željeli obrisati, oni su ostali jer se zaposlenicima nova garaža jako svidjela. Sadašnji švicarski veleposlanik Alexis Lautenberg izjavio je kako se iznenadio kada je prvi put ušao u garažu.

Podzemna garažaVeleposlanik Bruno Spinner pozvao je mlade grafiti umjetnike da u podzemnoj garaži ambasade oslikaju zidove. No, ambasador nije znao da će neke od zidova oslikati jedan od danas najpoznatijih grafiti umjetnika Banksy, čija djela na aukcijama postižu milijunske iznose.Banksy je i tada uspio skriti svoj identitet, iako se već nekoliko godina nagađa je li u pitanju samo dobar marketinški trik ili čovjek jednostavno ne želi da ga prepoznaju na ulici. Njegovi radovi na aukcijama postižu odličnu cijenu, no Banksy za to previše ne mari. Njegov osobni pogled na te dražbe najbolje se vidi na jednom grafitu koji je objavio na svojoj web-stranici: ‘Ne mogu vjerovati da ste vi moroni zapravo kupili to sranje’. Banksy se može pohvaliti i brojnim slavnim obožavateljima. Primjerice, Damien Hirst skuplja Banksyjeve radove, a Angelina Jolie, Jude Law i Keanu Reeves također su kupili njegove radove. No, jedino se švicarska ambasada može pohvaliti najzanimljivijim parkiralištem u Londonu.

Piše: Piše: Livia Čveljo
03.03.2008. 20:59:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh