« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
WOW!

Otkrivene najstarije tetovaže na svijetu

Mumije su otkrivene prije stotinu godina u egipatskom gradu Gebeleinu oko 40 kilometara južno od današnjeg Luxora

Tetovaže na mumijama
Tetovaže na mumijama (Screenshot)
Više o

mumija

,

tetovaže

,

stari Egipat

Tetovaže su oduvijek bile zanimljive, dovoljno je pogledati primitivna plemena širom svijeta i zaključiti da se očito oduvijek crtalo po tijelu, a sada smo uspjeli pronaći najstarije očuvane tetovaže na svijetu.

Očekivano, nalaze se na egipatskim mumijama koje su znanstvenici u British Museumu uspjeli identificirati kao figure životinja.

Muška je mumija imala tetovažu bika i berberske ovce na nadlaktici dok je ženska mumija imala linearne i zakrivljene motive na nadlaktici i ramenu.

Tetovaže su na prirodnom svjetlu nalikovale tamnim mrljama no znanstvenici Britanskog muzeja i fakulteta za orijentalne znanosti sveučilišta Oxford otkrili su da se radi o tetovažama 2017. uz pomoć infracrvene fotografije. To zapravo daje potpuno nova saznanja o svrsi tetoviranja, kaže Daniel Antoine, kustos u Britanskom muzeju.

Lokacije tih tetovaža  na nadlaktici i ramenu sugeriraju da su trebale biti vrlo vidljive, kazao je dodajući da su dosadašnji dokazi prvih tetoviranja u Africi bili tisuću godina mlađi.

Mumije su otkrivene prije stotinu godina u egipatskom gradu Gebeleinu oko 40 kilometara južno od današnjeg Luxora.

Datiraju iz 3351. do 3017. prije Krista što je razdoblje drevnog Egipta prije nego što je ujedinjen pod prvim faraonom.

05.03.2018. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh