« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BORBA PROTIV NASILJA

Otkrivena spomen ploča Luki Ritzu

Luku Ritza i njegova prijatelja pretukli su u noći 1. lipnja 2008., u blizini jezera Bundek, nasilnici tražeći novac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)
Više o

ulično nasilje

,

Luka Ritz

,

slučaj luka ritz

U zagrebačkoj Grafičkoj školi danas je otkrivena spomen ploča Luki Ritzu, maturantu te škole koji je tragično preminuo prije dvije godine.

"Luka je postao simbol borbe protiv nasilja", rekao je ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, prilikom otkrivanja ploče.

Ministar se zauzeo za što manje nasilja u školama, na ulicama i stadionima. "Nećemo ga iskorijeniti, ali treba učiniti sve da nasilja bude što manje", rekao je ministar, upozorivši pri tome na važnu ulogu društva, obrazovnih institucija i roditelja.

Spomen ploču Luki Ritzu otkrili su njegovi roditelji, a nazočni su bili učenici, nastavnici te rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Ravnatelj škole Dubravko Deželić zaželio je da svatko tko uđe u školu pogleda spomen ploču te da se prisjeti Luke i shvati kako nasilje nije rješenje.

"Prioritet je škole sustavna borba protiv nasilja", istaknuo je ravnatelj, podsjetivši na riječi mladog Luke kako je "svačije pravo živjeti".

Luku Ritza i njegova prijatelja pretukli su u noći 1. lipnja 2008., u blizini jezera Bundek, nasilnici tražeći novac. Od posljednica napada Luka Ritz je preminuo 12 dana kasnije u jednoj zagrebačkoj bolnici.(hina/metro-portal)

01.06.2010. 12:32:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh