« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
SVEMIR

Otkriven gigantski planet koji zbunjuje astronome

plinski div, nazvan planet "monstrum" zbog svoje veličine, velik je kao Jupiter, najveći planet Sunčevog sistema, dok je zvijezda oko koje orbitira duplo manja od Sunca

NGTS-1b je defifnitivno prevelik...
NGTS-1b je defifnitivno prevelik... (University of Warwick/Mark Garlick)
Više o

egzoplaneti

,

NGTS-1b

Ogromni planet koji teoretski ne bi trebao postojati otkriven je u orbiti mračne patuljaste zvijezde, na veliko iznenađenje astronoma.

To otkriće proturječi prihvaćenom modelu formiranja planeta. Prema toj teoriji, oko malih zvijezda se mogu formirati stjenovite planete, "ali se ne može skupiti dovoljno materije za planet veličine Jupitera", navodi se u priopćenju Kraljevskog astronomskog društva iz Londona. 

Ipak, plinski div, nazvan planet "monstrum" zbog svoje veličine, velik je kao Jupiter, najveći planet Sunčevog sistema, dok je zvijezda oko koje orbitira duplo manja od Sunca. 

Novootkriveni planet je dobio ime NGTS-1b, po mreži teleskopa koja ga je otkrila. Zvijezda je nazvana NGTS-1, a nalazi se u sazviježđu Kolumba, na oko 600 svjetlosnih godina od Zemlje. 

"Otkriće NGTS-1b nas je stvarno iznenadilo ... toliko masivne planete ne bi trebale postojati oko malih zvijezda", rekao je Daniel Bayliss sa Sveučilišta Warwick.

01.11.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh