« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KLIMATSKE PROMJENE

Otapanje ledene kape moglo bi izazvati nove erupcije

Vulkanolozi upozoravaju da bi u sljedećim desetljećima na Islandu moglo biti većih ili češćih erupcija

(Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

vulkanska erupcija

,

Island vulkan

Otapanje ledenih kapa na Islandu moglo bi izazvati nove vulkanske erupcije u idućim desetljećima zbog klimatskih promjena, izjavili su u petak znanstvenici.

Po njihovim riječima, nema znakova da je sadašnja erupcija ispod glečera Eyjafjallajokull, koja je prouzročila paralizu zračnog prometa nad sjevernom Europom, povezana s globalnim zatopljenjem.

"Naš rad ukazuje na to da bi moglo biti većih ili češćih erupcija na Islandu u sljedećim desetljećima", rekao je vulkanolog Freysteinn Sigmundson sa Sveučilišta u Islandu.

"Globalno zatopljavanje topi led i to može utjecati na sustav magme", kazo je on za Reuters. Istodobno sa završetkom ledenog doba prije 10.000 godina pojavila se vulkanska aktivnost na Islandu, očito zbog toga što su se stanjile ledene kape i zemlja se uzdigla.

Carolina Pagli, geofizičarka na Sveučilištu u Leedsu u Engleskoj, izjavila je da bi klimatske promjene također mogle izazvati vulkanske erupcije ili potrese na lokacijama kao što su Mount Erebus na Antarktici, Aleutski otoci Aljaske ili Patagonija u Južnoj Americi. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 19:49:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh