« Sport
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
tko to tamo trči

Osvajačica zlatne medalje na 800m nije žena?

IAFF nije sigurna da je osvajačica zlatne medalje Caster Semenaya ženskog spola te je zatražila potvrdu spola južnoafričke atletičarke

Caster Semenya
Caster Semenya (berlin.iaff)
Više o

spol

,

SP Berlin

,

Caster Semenya

,

južnoafrička atletičarka

,

Utrka 800m žene

,

muškobanjasta figura

,

dokazivanje spola

Južnoafrička atletičarka 18-godišnja Caster Semenya osvojila je danas zlatnu medalju u utrci na 800 metara na SP u Berlinu, sa najboljim rezultatom sezone na svijetu 1:55.45 minuta.

Srebro je pripalo Kenijki Janeth Jepkosgei Busienei, koja je bila druga i prošle godine na OI u Pekingu. Najveći uspjeh u karijeri ostvarila Britanka Jennifer Meadows, koja se domogla bronce.

No, već sada se mora reći da je pobjeda Caster Semenyaje pod "velikim oblakom sumnje", jer u Međunarodnoj atletskoj federaciji nisu sigurni da je ona žena.

Dvojbe u vezi spola pojavile su se nakon što se Caster Semenya "pojavila niotkuda na svjetskoj sceni", te je prije tri tjedna istrčala najbolji rezultat sezone na svijetu, 1:56.72 minute, kojeg je danas popravila za više od jedne sekunde. Također, upadljiva je i njena "muškobanjasta figura".

Glasnogovornik IAAF-a Nick Davies izjavio je uoči finala da je zatražena potvrda spola južnoafričke atletičarke, no riječ je o kompliciranom procesu pa će rezultati biti poznati tek nakon završetka SP u Berlinu.

"Nemamo nikakvih čvrstih dokaza o tome da bi joj trebali zabraniti nastup. Čekamo izvješće o potvrdi spola, a ono će stići sljedećih tjedana. Jednostavno, našli smo se u vremenskom škripcu i sada bi bilo pogrešno zabraniti joj nastup", kazao je Davies.

Predstavnici Atletskog saveza Južne Afrike izjavili su da nemaju nikakvih razloga posumnjati u to da je Caster Semenya žena, pa čak ni u to da je rođena sa muškim i ženskim kromosomima.

Izvor: Hina

19.08.2009. 23:08:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh