« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NEPRESTANO FASCINIRA

Osmijeh Mona Lise dešifrirat će se DNK analizom

Stručnjak Silvano Vinceti vjeruje da bi lociranjem groba, ekshumiranjem i analizom posmrtnih ostataka Lise Gherardini, mogao defintitivno dokazati da je ona bila leonardov model

Mona Lisa
Mona Lisa (Wikipedia)
Više o

Mona Lisa

,

Leonardo da Vinci

Znanstvenici će pokušati rekonstruirati lice ženske osobe koja je pozirala slavnome Leonardu za njegovu Mona Lisu ekshumacijom posmrtnih ostataka talijanske plemkinje Lise Gherardini, javlja BBC, prenosi Hina.

>> Tko je Mona Lisa?

Talijanski povjesničar umjetnosti Silvano Vinceti vjeruje da bi prvo lociranjem groba, a potom ekshumiranjem i analizom posmrtnih ostataka Lise Gherardini, mogao defintitivno dokazati da je upravo ona bila umjetnikov model za sliku Mona Lise. Nedavno je otkriven dokument prema kojemu je Gherardini umrla 1542., a pokopana je navodno u firentinskom samostanu svete Uršule. Ekshumiranje kostiju počet će krajem travnja.

>> Osmijeh Mona Lise otkriva povišen kolesterol

Lisa Gherardini bila je supruga firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda i Leonardo ju je vjerojatno naslikao po njegovoj narudžbi.

Misterij tajanstvenog osmijeha Mona Lise predmet je rasprava umjetnika i stručnjaka već pet stoljeća. "Možda ćemo uspjeti okončati višestoljetne razmirice i razumjeti Leonardove odnose s njegovim modelima", rekao je Vinceti, dodavši kako Leonardovi portreti odražavaju unutarnja stanja te osobnost modela koje je odabirao za portretiranje.

>> Riješena zagonetka Mona Lisinog osmijeha?

Vinceti vjeruje da će se korištenjem sofisticirane znanstvene tehnike uspjeti izdvojiti DNK iz lubanje Lise Gherardini i na temelju toga rekonstruirati njezino lice. Povjesničar umjetnosti također vjeruje kako je Da Vinci možda portretiranje počeo s licem Lise Gherardini, a nastavio ga kombinirajući njezino s licem svojeg mladog naučnika i tadašnjeg ljubavnika.

Vincenti i njeg tim već su rekonstrirali izgled lica nekoliko renesansnih umjetnika na temelju njihovih lubanja.

07.04.2011. 14:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh