« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
DORADA KULTURA

Osijek dobio moderan pogon za doradu sjemena

Čobanković smatra da proljoprivrednici nemaju ni minimum razloga za prosvjed jer su dobili maksimum iz proračuna 2011.

Pogon
Pogon (Vlado Kos/Cropix)
Više o

investicije

,

poljoprivreda

,

sjemenke

,

Petar Čobanković

U Odjelu za sjemenarstvo osječkoga Poljoprivrednog instituta danas je otvoren novi pogon za doradu sjemena u čiju je izgradnju i opremu taj institut uložio oko 10 milijuna kuna, a na otvorenju su, među ostalima, bili ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković te državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić.

Ravnatelj Poljoprivrednog instituta Zvonimir Zdunić rekao je da će otvorenje novog pogona omogućiti povećanje kvalitete dorade sjemena ratarskih kultura na najvišu razinu, čime će se ta ustanova izjednačiti s vodećim proizvođačima sjemena u svijetu. Dodao je kako je taj institut od 1943. godine do danas stvorio oko 400 različitih sorti poljoprivrednih kultura, a samo od 2006. godine do danas u inozemstvu mu je priznato 60 sorti.

Ministar Čobanković rekao je da se institut dokazao svojim dosadašnjim radom te brojem uzgojenih i oplemenjenih poljoprivrednih sorti, posebice pšenice i ječma, koje prevladavaju u Hrvatskoj. Dodao je kako pomaci koje institut ostvaruje u inozemstvu pokazuju ukupne potencijale te znanstveno-istraživačke ustanove.

Zamoljen da komentira javne prosvjede koje najavljuje Sindikat hrvatskih seljaka, ministar Čobanković ocijenio je kako "za prosvjede nema ni minimum razloga" jer se ove godine iz državnog proračuna za poljoprivredu "izvukao maksimum, a u proračunu za iduću godinu poljoprivreda je praktično zadržala sve dosadašnje iznose i pozicije".

"Ako netko smatra da treba prosvjedovati, neka prosvjeduje, ali za takve neću imati razumijevanja i neću komunicirati s njima, nego s onima koji žele konstruktivan pristup poljoprivredi", poručio je ministar Čobanković.

Osječki Poljoprivredni institut je znanstveno-istraživačka ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske, a razvio se iz Gospodarskog pokušališta koje je u Osijeku utemeljeno 1878. godine. Danas djeluje kao javni znanstveno-istraživački institut čiju temeljnu djelatnost čine znanstvena i razvojna istraživanja u području genetike te razvoj i oplemenjivanje sorti i hibrida najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 19:11:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh