« Film
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GLEDANOST OSCARA

Oscari zbog Avatara imali pet milijuna gledatelja više nego lani

Neprikosnoveni kralj televizijske gledanosti u SAD-u ostaje ovogodišnji Super Bowl

(Getty Images)
Više o

gledanost

,

Oscari dobitnici

,

James Cameron

,

Avatar film

,

oscari 2010

Ovogodišnju dodjelu Oscara putem TV ekrana pratilo je 41 milijun i 300 tisuća američkih gledatelja, što je pet milijuna više negoli prošle godine, objavila je u ponedjeljak kompanija Nielsen, koja se bavi mjerenjem televizijske gledanosti.

Također, to je najveća gledanost svečanosti dodjele Oscara u posljednjih pet godina.

Stručnjaci ocjenjuju kako je za veliku gledanost uvelike zaslužan 3D hit Avatar Jamesa Camerona, koji je bio nominiran u devet kategorija.

Upravo je uz Jamesa Camerona vezana i rekordna gledanost dodjele Oscara, a to je bilo 1998. godine kada je s Titanicom osvojio 11 Oscara, a tada je prijenos gledalo oko 55 milijuna Amerikanaca.

U nedjelju je Cameronov Avatar dobio samo tri Oscara i to u manje važnim kategorijama, a pobjedu je odnio film "Narednik James" kojeg je režirala njegova bivša supruga Kathryn Bigelow. "Narednik James", akcijska drama o ratu u Iraku, osvojio je šest Oscara, uključujući i one za najbolji film i režiju.

Većoj gledanosti pomogla je i odluka Američke filmske akademije o povećanju broja nominiranih filmova sa pet na deset, pa je u konkurenciji bilo više komercijalnih hitova.

Tome u prilog ide podatak da je dodjela Oscara imala najlošiju televizijsku gledanost 2008., samo 32 milijuna gledatelja, kada su nominirani bili filmovi koji su imali slabu gledanost u američkim kinima.

No, i dalje neprikosnoveni kralj televizijske gledanosti u SAD-u ostaje ovogodišnji Super Bowl, finale doigravanja profesionalne lige američkog nogometa. Naime, prošlomjesečni dvoboj New Orleans Saintsa i Indianapolis Coltsa pratilo je 106 milijuna i 500 tisuća gledatelja, što je rekordna televizijska gledanost u povijesti SAD-a. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 07:11:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh