« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
EKOCID

Oružje iz Vijetnamskog rata koriste za uništavanje amazonske šume

U namjeri da ilegalno iskrče dijelove prašume kako bi ih mogli obrađivati, brazilski rančeri ne prezaju ni od iznimno opasnih i štetnih metoda

Agent Orange kodno je ime za iznimno toksični herbicid koji se koristio u Vijetnamskom ratu
Agent Orange kodno je ime za iznimno toksični herbicid koji se koristio u Vijetnamskom ratu (Wikipedia)
Više o

Brazil

,

očuvanje okoliša

,

amazonske prašume

,

herbicidi

Jedno od najsmrtonosnijih oružja modernog ratovanja, zloglasni Agent Orange, mješavina je kemikalija koja je zaslužna za smrt više od 400.000 ljudi za vrijeme Vijetnamskog rata te više od pola milijuna djece koja su se zbog njezina utjecaja rodila sa urođenim manama.

Ovaj su iznimno otrovni herbicid izmislili Amerikanci koji su njome prskali vijetnamske šume kako bi osigurali lakši prolazak svojih jedinica kroz gotovo neprobojne džungle.

Kako javljaju brazilske vlasti, brojni farmeri u Brazilu počeli su isto raditi kako bi lakše i jeftinije iskrčili dijelove Amazonske prašume, koje nakon toga planiraju koristiti za obradu zemlje.

Za razliku od traktora i motornih pila, skupe opreme koju je iznimno teško sakriti, vlastima je vrlo teško na vrijeme pronaći i zaustaviti poljoprivredne zrakoplove koji se bave ovim ilegalnim i opasnim poslom.

U zadnjih nekoliko tjedana, rančeri su poprskali više od 500 hektara prašume, čime su otrovali tisuće stabala i drugih biljaka te uništili i golemi broj životinjskih vrsta.

Satelitskim nadzorom, koji koriste brazilske vlasti u nadi da će uspjeti zaustaviti ovaj čin, pronađeni su kontejneri sa gotovo četiri tone ovog herbicida skriveni u šumi. Da su rančeri uspjeli u svojoj namjeri, ovom bi količinom uništili skoro 8000 hektara prašume, uništili sav život na tom području te kontaminirali podzemne vode. Policija je uhitila odgovornu osobu za postavljanje kontejnera i trenutno mu prijeti kazna od 1.3 milijuna američkih dolara.

Tijekom Vijetnamskog rata SAD je izlio više od 45 milijuna litara ovog herbicida na vijetnamske šume, što je imalo direktan utjecaj na živote 3 milijuna ljudi, od kojih su mnogi umrli od posljedica trovanja.

Tri desetljeća nakon završetka rata SAD je počeo financirati operaciju čišćenja prirode od otrova, što ih je do današnjeg dana stajalo 40 milijuna dolara.

06.07.2011. 20:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh