« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ČUJ OVO!

Organsko vino - izvor užitka

Pijanka bez mamurka - organsko vino ima još jedan plus koji se ne smije zanemariti, a to je manja šansa za mamurluk ako večer prije malo prekrdašimouka?

Pijte pravo, organsko vino
Pijte pravo, organsko vino (Arhiva)
Više o

mamurluk

,

organsko vino

Ako se držimo tvrdnje da čaša vina prije spavanja pomaže našem zdravlju, nema nam druge nego da se dobro opskrbimo da koju večer ne ponestane zaliha.

A organsko vino ima još jedan plus koji se ne smije zanemariti, a to je manja šansa za mamurluk ako večer prije malo prekrdašimo.

No, što je to organsko vino?

"Organsko vino rađeno je od grožđa koje je raslo bez uporabe pesticida, fungicida ili bilo koje druge vrste umjetnih kemikalija. U uzgoju organskog grožđa radi se samo s prirodnim proizvodima kako bi se potaknula bioraznolikost vonograda", govori Robert Edwards, osnivatelj vinarije The Vino Beano.

Koja je razlika između organskog, prirodnog i biodinamičnog vina?

"Biodinamična vina dolaze od proizvođača koji ne manupuliraju proces vrenja kvascima ili proizvodima za kontroliranje kiselosti. Oni imaju holističan pristup ugoju grožđa. Organska vina ljudi često zamijene s prirodnim vinima. Organska vina sadrže određenu dozu sumporovog dioksida koji se dodaje kako bi se uništile štetne gljivice i bakterije te spriječila oksidacija. Prirodna vina ne sadrže sumporov dioksid, a njihova konzistencija i kvaliteta često su upitne. Tržišni potencijal za prirodna vina još se mora formirati, no smatra se da će ona do 2020.godine tvoriti 5% ukupne količine prodanog vina.

Postoji li razlika u okusu?

"Organsko vino je finije. Organizirano je nekoliko projekata ispitivanja tržišta u kojima se ljudima diljem svijeta nudilo na degustaciju puno različitih vrsta vina, bez da im se prethodno reklo o kakvim se vrstama vina radi. Organska vina obično su dobivala bolje ocjene od onog koje nije proizvedeno na organski način."

Što se događa s mamurlukom?

"Nije dokazano da od organskog vina nećete imati problema s mamurlukom, no neke osobe osjetljive su na sulfite i aditive pa će vina s manje kemikalija na njih imati manji utjecaj što se tiče glavobolja i opće slabosti."

Zašto bismo trebali piti organska vina?

"Organska vina sadrže prirodne sastojke i nastala su prirodnim procesima. Za ljude je općenito zdravije konzumirati namirnice koje ne sadrže umjetne sastojke. Kada razgovaramo o hrani, organske namirnice mogu biti 2-3 puta skuplje, no s vinom to nije slučaj. Njegova cijena na tržištu je razumna."

Gdje bismo trebali kupovati organske proizvode?

"Ako kupujete vino, kupujte od proizvođača koji posjeduju certifikate. Na tržištu ih ima sve više jer iz godine u godinu organska vina postaju sve popularnija."

 

 

Piše: Andrea Holi
17.08.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh