« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
AFERA OFFSIDE

Optuženi priznali krivnju, vratit će državi milijun eura

Trojica organizatora namještanja utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevara u klađenjima priznali su danas krivnju i nagodili se s USKOK-om o kaznama

Fotografija vijesti
Više o

namještanje utakmica

,

priznavanje krivnje

,

afera Ofsajd

Za ostalih 15 igrača, trenera i sportskih djelatnika optuženih u slučaju Offside optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne treba odlučiti hoće li potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u optužnicu na doradu, prenosi Hina. Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda danas je, zatvoreno za javnost, u cijelosti potvrdilo optužnicu protiv dvojice igrača Međimurja, trojice Varteksa, osmorice nogometaša Croatia Sesveta, pomoćnog trenera toga kluba Gorana Jerkovića te športskog direktora Tomislav Zubaka, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka. Najpoznatiji među optuženicima su bivši reprezentativci Jasmin Agić i Miljenko Mumlek.

USKOK-ovom optužnicom bila su obuhvaćena još šestorica okrivljenika, no oni su se s USKOK-om nagodili o kazni, a sud je to danas i potvrdio. Riječ je o trojici organizatora namještanja lanjskih proljetnih utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevara u klađenjima - bivšem treneru u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki, dvojici slovenskih državljana Dini Laliču i Admiru Suljiču te dvojici nogometaša Međimurja Danijelu Mađariću i Mariju Darmopilu i njegovu menadžeru Mariju Mareniću.

Trojica organizatora dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti oko milijun eura koje su nezakonito zaradili kladeći se na namještene utakmice. Njima je vijeće danas ukinulo istražni zatvor u kojem su proveli osam mjeseci, a dvojici slovenskih državljana izrečena je i sigurnosna mjera protjerivanja iz Hrvatske - Laliču na tri godine, a Suljiču na pet godina.

Tužitelj iz USKOK-a Slobodan Šašić novinarima je rekao da su trojici prvooptuženih oduzeta dva stana u Poreču i jedan u Zagrebu, vrijedni između 700.000 i 750.000 eura, a od sve šestorice koji su se nagodili dosad je oduzeto ukupno 60.000 eura u gotovini. Od ostalih 15 optuženih kojima će se suditi USKOK traži da im se oduzme 200.000 eura, koliko su navodno dobili za namještanje utakmica.

Nogometaš Međimurja Darmopilu nagodio se na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, Mađarić na sedam mjeseci zatvora i 6000 eura, a Marenić je uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4500 eura.

Odvjetnik Mate Matić, koji brani igrača Međimurja Nevena Vuljanka, rekao je kako njegov branjenik nije kriv niti je mogao počiniti kazneno djelo jer je bio rezervni vratar. Tvrdi da u transkriptima tajno snimljenih razgovora nema dokaza da je Vuljanko pristao na namještanje utakmica te da je optužno vijeće u odnosu prema njemu trebalo odbaciti optužnicu ili je vratiti USKOK-u na doradu.

Nakon današnjeg potvrđivanja optužnice predmet će biti dodijeljen sucu koji će voditi suđenje na kojemu se treba rasvijetliti jesu li optuženi od ožujka do svibnja prošle godine namjestili osam utakmica i pokušali namjestiti još četiri prvoligaške utakmice. Optuženi se terete za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, davanje i primanje mita te za prijevare i protuzakonita posredovanja.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana "Offside" počela je krajem 2009. pošto su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica te klađenja povezanih sa spornim utakmicama. Početkom lipnja policija je uhitila 22 osumnjičene osobe.

11.02.2011. 14:00:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh