« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ANALIZA

Optima u plusu

U rezidencijalnom segmentu poslovanja u 2020. godini najveći naglasak smo stavili na očuvanje korisničke baze i rast njezine vrijednosti

Optima telekom
Optima telekom (Arhiva)
Više o

Optima telekom

Optima Telekom Grupa u 2020. u odnosu na 2019. godinu bilježi pad EBITDA-e prije jednokratnih stavki nakon najmova od 3,4% što je primarno rezultat većih negativnih utjecaja MSFI 15 i nižeg ostvarenja kapitalizacije vlastitih troškova rada, dok istodobno bilježi rast EBITDA marže od 3,1 postotna poena, pa ista iznosi 28,0%. U istom periodu bilježi se smanjenje prihoda za 14,0% u odnosu na 2019. godinu, većim dijelom zbog smanjenja obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga. Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2020. godini iznosila su 86,1 milijuna HRK dok neto dobit iznosi 1,7 milijuna HRK.

U rezidencijalnom segmentu poslovanja u 2020. godini najveći naglasak smo stavili na očuvanje korisničke baze i rast njezine vrijednosti. Odljev korisnika u 2020. u odnosu na 2019. godinu je značajno smanjen, ali je unatoč tome ukupan broj korisnika usluga (IPTV, Internet, JGU) na godišnjoj razini manji za 4,3%. što je rezultiralo smanjenjem prihoda od telekomunikacija za 5,4% u rezidencijalnom segmentu. Smanjenje korisničke baze usluga (IPTV, Internet, JGU) u 2020. godini u odnosnu na 2019. godinu odnosi se na segment javne govorne usluge i interneta što je velikim dijelom uzrokovano nastavkom trenda supstitucije uslugama baziranim na mobilnoj tehnologiji te je djelomično kompenzirano rastom korisnika u IPTV segmentu usluga.

U poslovnom segmentu 2020. godina obilježena je aktivnostima vezanim za prodaju telekomunikacijskih usluga kod korisnika u sklopu cjelokupnih ICT projekata, obnovom ugovornih odnosa s postojećim korisnicima, te realizacijom ICT projekata koji se dijelom financiraju iz bespovratnih EU sredstava. U poslovnom segmentu u 2020. godini ukupni prihodi od ICT i telekomunikacijskih usluga zajedno bilježe rast od 6,4%. Na godišnjoj razini od prodaje ICT rješenja i usluga ostvaren je prihod od 19,4 milijuna HRK što predstavlja rast od 64,6% u odnosu na 2019. godinu, dok su prihodi od telekomunikacijskih usluga u poslovnom segmentu u istom periodu smanjeni za 1,2% kao posljedica manjeg broja korisnika usluga u segmentu javne govorne usluge, interneta i IPTV-a.

U 2020. godini ukupni prihodi od veleprodaje su 54,1% manji u odnosu na prethodnu godinu. Najveći razlog smanjenja prihoda od veleprodaje je smanjenje obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga. Prihodi od tranzita su ove godine pali za 70,3% u odnosu na prethodnu godinu. Predmetno smanjenje prihoda prati proporcionalno smanjenje troškova tranzita, te je utjecaj istog na EBITDA zanemariv.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2020. godini iznosila su 86,1 milijuna HRK od čega je 28,8 milijuna HRK uloženo u kapitalizaciju IPTV sadržaja, 21,3 milijuna HRK u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže, 17,5 milijuna HRK u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima, 17,6 milijuna HRK u IT sustave te 0,9 milijuna HRK u opće investicije.

U 2020. godini, Grupa je ostvarila neto dobit u iznosu od 1,7 milijuna HRK, a Društvo u iznosu od 1,6 milijuna HRK. Ostvarenje neto dobiti na razni Grupe i Društva pod utjecajem je manje EBITDA-e prije jednokratnih stavki nakon najmova i veće amortizacije što je djelomično ublaženo pozitivnim utjecajem financijskog rezultata i manjim oporezivanjem.

Piše: Sanja Ledinek
21.02.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh