« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POLJSKI PREDSJEDNIK

Oproštaj od Kaczynskog u subotu, pogreb u nedjelju

U obzir dolaze tri lokacije u Varšavi: središnje groblje, katedrala svetog Ivana ili hram Božje providnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Poljska

,

Lech Kaczynski

,

Smolensk

Pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je poginuo u subotu u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji s još 95 ljudi, trajat će dva dana - nacionalna ceremonija predviđena je u subotu, a sam pogreb predsjedničkog para u nedjelju, rekao je u utorak predstavnik predsjedničkog ureda Jacek Sasin.

"Pogrebna ceremonija predviđena je za subotu. Logično je da pogreb predsjedničkog para bude u nedjelju", rekao je Sasin za poljski javni radio.

"Obitelj je već odabrala mjesto na kojem će predsjednički par počivati, no to za sada ne može biti objavljeno", dodao je.

Poljski mediji nagađaju o tri lokacije, varšavskom središnjem groblju, varšavskoj katedrali svetog Ivana ili nacionalnom hramu Božje providnosti, kompleksu koji je još uvijek u gradnji i koji bi osim istoimene crkve trebao sadržavati muzeje Ivana Pavla II. i kardinala Stefana Wyszynskog te panteon zaslužnih Poljaka.

Zrakoplovna nesreća dogodila se u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. Poginulo je 96 ljudi, među kojima neki od najviših poljskih političkih i vojnih dužnosnika.

Do sada je identificirana gotovo polovica tijela. "Za sada je identificirano 45 poginulih u zrakoplovnoj nesreći", rekla je u utorak ruska ministrica zdravstva Tatjana Golikova.

Tijelo predsjednika Kaczynskog identificirao je njegov brat blizanac u subotu. U Varšavu je vraćeno u nedjelju. Tijelo njegove supruge u Poljsku će biti dopremljeno u utorak.(hina/metro-portal)

13.04.2010. 10:21:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh