« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
NASA

Opportunity rover završio misiju

Kada je 25. siječnja 2004. godine Opportunity sletio na Mars malo tko je vjerovao da će izdržati duže od 90 dana...

Otišao u povijest...
Otišao u povijest... (Arhiva)
Više o

Mars

,

Opportunity rover

NASA je potvrdila da je misija na Marsu robotskog vozila Opportunity, koja je trajala više od 14 godina, definitivno završena nakon što je izgubljen kontakt s njim u lipnju prošle godine.

"Proglašavam misiju Opportunityja završenom", rekao je dužnosnik NASA-e Thomas Zurbuchen u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Pasadeni u Kaliforniji.

Solarni rover Opportunity prestao je odašiljati signal prije osam mjeseci. NASA je izgubila kontakt s Opportunityjem tijekom velike pješčane oluje koja je zahvatila cijeli planet.

Budući da je kao izvor energije koristio sunčevu energiju, on nije mogao napuniti baterije jer su mu solarne ploče bile prekrivene prašinom.

Kada je 25. siječnja 2004. godine Opportunity sletio na Mars malo tko je vjerovao da će izdržati duže od 90 dana. Mali robot nadmašio je sva očekivanja i proveo je na Marsu više od 14 godina.

"Nakon više od 800 pokušaja da kontaktiramo @MarsRovers Opportunity, danas objavljujemo kraj uspješne misije na Marsu", napisao je na Twitteru administrator NASA-e Jim Bridenstine.

"Namjera je bila da istražuje Crveni planet 90 dana, a Oppy je nadživio svoju misiju za 14+ godina."

15.02.2019. 11:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.02.2019. 17:28
    šteta bio je dobar rover
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh