« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
SHOW MUST GO ON

Oporba: Proračun HDZ-u služi za ostanak na vlasti

SDP smatra da proračun služi samo za ostanak HDZ-a na vlasti, a vladajuća stranka ponavlja istu mantru - to je realan prijedlog

Oporba: Proračun HDZ-u služi za ostanak na vlasti
Oporba: Proračun HDZ-u služi za ostanak na vlasti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

HDZ

,

SDP

,

Hrvatski sabor

,

oporba

,

državni proračun

,

proračun za 2011.

Pojedinačna saborska rasprava o vladinom prijedlogu proračuna nastavljena je oprečnim stavovima oporbe i vladajućih - SDP smatra da Vladi proračun služi samo za ostanak na vlasti, a za HDZ je to realan prijedlog, adekvatan trenutku.

Gordana Sobol (SDP) ustvrdila je da predloženi proračun građanima ne nudi ništa, već jedino Vladi nudi sigurnost da će se održati na vlasti bez obzira na cijenu koju će za to morati platiti upravo građani. "Ne mirim se s činjenicom da u proteklih dvije godine ova Vlada nije apsolutno ništa učinila, a i ono što je učinila očito je učinila pogrešno, da se na bilo koji način ublaže posljedice krize", rekla je Sobol naglasivši nužnost reformi javne uprave.

Njena stranačka kolegica Dragica Zgrebec upozorava da Hrvatska ima značajan pad gospodarskih aktivnosti, a sve mjere koje su do sada poduzimane nisu polučile rezultate, pa tako ni vladin Program gospodarskog oporavka.

Zvonimir Mršić (SDP) kazao je da na proračun gleda kao na trgovački ugovor iz kojeg se može iščitati i koliko košta dizanje ruke pojedinog zastupnika za izglasavanje. Naveo je kao primjer nezavisnu zastupnicu Đurđu Adlešič čija ruka, kaže, košta oko pet milijuna kuna - upravo koliko je "na čudan način" u proračunu predviđeno za izgradnju dječjeg doma u Bjelovaru.

Da je proračun rađen i pod pritiskom HDZ-ovih koalicijskih partnera smatra i Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), uvjeren da je Vlada zbog pritiska SDSS-a odustala od upućivanja Zakona o prebivalištu u drugo saborsko čitanje. Istaknuo je da je u Hrvatskoj prevelik broj državljana koji imaju dvostruka prebivališta, neka i lažno prijavljena, i koji po toj osnovi ostvaruju brojna prava i tako opterećuju državni proračun.

HDZ: Jedini mogući proračun

Suprotno tvrdnjama oporbe, HDZ-ovi zastupnici isticali su da je prijedlog proračuna za 2011. realan i jedini mogući, adekvatan vremenu u kojem živimo.

"Proračunom se smanjuje udio državnih izdataka u bruto domaćem proizvodu jer se zadržava ista razina proračunskih rashoda kao i u 2010. godini", ističe tako Vesna Buterin (HDZ).

"Proračun je realan i prilagođen vremenu", kazao je njen stranački kolega Krunoslav Markovinović koji smatra da u proračunu nema ničeg predizbornog, a što, kaže, u svojim komentarima navode i mediji.

Komentirajući SDP-ove tvrdnje o lošoj situaciji u državi, kazao je kako one govore o želji da se po svaku cijenu dođe na vlast, uz pomoć sindikata koji građane pozivaju na ulicu. "Po načelu, sve što ne možemo legalno idemo pokušati rušilačkim nagonom, destabilizirati državu po načelu što gore to bolje", kazao je. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 15:44:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh