« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
GLAVA U PIJESKU

Oporba optužila Vladu da ne provodi vlastiti program

Kriza je, teško je vrijeme, a vama je sudbinsko pitanje tko će naplaćivati markice na pikado i bilijar, primijetili su SDP-ovci

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Vlada

,

Sabor

,

HNS

,

SDP

,

Damir Kajin

,

IDS

,

Zvonimir Mršić

,

Zlatko Koračević

,

saborska oporba

,

Vesna Buterin

,

vladin program

Saborska oporba optužila je danas Vladu i vladajuću koaliciju da se ne pridržavaju svoga programa i obveza, odnosno da su prekoračili sve rokove koje su si sami zadali glede donošenja strategije regionalnog razvoja i fiskalne decentralizacije.

Oporbeni klubovi SDP-a, HNS-a i IDS-a su, u raspravi o predloženim izmjenama Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, zamjerili Vladi što tim izmjenama, među inim, kani regulirati tko naplaćuje markice na automate za zabavu poput pikada i biljara, a da izbjegava provoditi svoj program.

"Kada ćete konačno izvući glavu iz pijeska i provoditi svoj program", upitao je vladajuće SDP-ovac Zvonimir Mršić. Podsjetio ih je da su si koalicijskim sporazumom kao obvezu zadali da će do 1. svibnja 2008. donijeti strategiju regionalnog razvoja, do 30. lipnja 2008. osnovati tim za izradu fiskalne decentralizacije, a do početka ove godine, temeljem tih dokumenata, predložiti novi Zakon o financiranju lokalnih jedinica.

"Kriza je, teško je vrijeme, a vama je sudbinsko pitanje tko će naplaćivati markice na pikado i bilijar, ni govora o tome kako će lokalne jedinice preživjeti ovu godinu", poručio je Mršić. Premijerku Jadranku Kosor pozvao je da pročita program svoje Vlade i po njemu počne postupati.

SDP-ovac je Vladu prozvao i da prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu, o kojemu će sutra raspravljati Sabor, nastavlja politiku po kojoj na proračunski novac, a time i razvoj, mogu računati samo lokalne sredine kojima upravljaju vladajuće stranke.

"Oni koji su bili na državnim jaslama tamo i ostaju s jednako sjena kao do sada, a oni koji tamo nisu bili neće biti ni dalje", Zvonimir Mršić, zastupnik SDP-aDa se vladajuća koalicija ne pridržava svog programa smatra i Zlatko Koračević (HNS).

"Kada je HDZ u pitanju nama je stvar jasna, ali i HSLS, HSS i zastupnici manjina moraju znati da su, potpisivajući koalicijski sporazum, potpisali i obveze Vlade", poručio je, podsjetivši da je tim sporazumom određeno, a nije provedeno, i da će lokalne jedinice moći zadržati 20 posto poreznih prihoda.

"Ima li toga u zakonu - ne, ali markica na bilijar i pikado - da. Vlada time poručuje da ne poštuje koalicijski sporazum, svoj program i njegovu dinamiku, da lokalnim jedinicama ne želi pružiti mogućnost da iskoriste sve svoje potencijale i mogućnosti", rekao je Koračević.

"Centralizacija uvijek dezintegrira Hrvatsku", poručio je Damir Kajin u ime IDS-a, prozivajući Vladu da otporom prema decentralizaciji, posebno onoj fiskalnoj, koči gospodarski rast.

Vladajuće je upitao kako to da im je državni proračun za iduću godinu veći nego ovogodišnji, a sve lokalne jedinice najavljuju smanjenje svojih prihoda od 10 do 20 posto. "Lokalna se samouprava može i u korist države odreći prihoda od markica na pikado i bilijar, a neka se država onda odrekne dijela prihoda od PDV-a ili trošarina na naftu i duhanske proizvode", rekao je Kajin.

Vesna Buterin je u ime Kluba HDZ-a podržala predložene zakonske izmjene, kojima se, među ostalim, plaćanja poreza na nasljedstvo i darove oslobađaju oni koji na to već plaćaju neki drugi porez.

Predlaže se da načelnik, gradonačelnik odnosno župan nadzire financijsko, materijalno i računovodstveno poslovanje proračunskih i izvanproračunskih korisnika jedinice lokalne i regionalne samouprave. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 15:51:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh