« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZATVARANJE OČIJU

Oporba i vladajući svađaju se oko novog zakona o HRT-u

Oporbenjaci ističu kako HDZ želi da HRT izvršava ono što mu vlada kaže, a HDZ sve optužbe odbacuje

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

HRT

,

Nenad Stazić

,

Goran Beus Richembergh

,

Sunčana Glavak

,

zakon HRT

,

Odbor za medije

Saborski odbor za medije, sastavljen od članova oporbe i vladajućih, danas je imao potpuno oprečna mišljenja o prijedlogu novog zakona o HRT-u i izmjenama tog zakona. Oporbenjaci su optuživali vladu da joj ti zakoni služe kao bič kojim želi kontrolirati HRT, a vladajući su to odbacivali i isticali da je novi zakoni odgovor na loša rješenja iz važećeg zakona.

Članovi Odbora iz SDP-a i HNS-a ponavljali su ranije izrečene prozivke na račun vlade da novim zakonom želi HRT iz javne ponovno vratiti u državnu ustanovu, a smanjenjem pristojbe za 25 posto zaprijetiti vodstvu HRT-a da izvršava sve što mu se kaže.

"Hoćemo li i dalje zatvarati oči? Odgovornost za stanje na HRT-u isključivo leži na HDZ-u i njegovim saveznicima koji HRT od javnog servisa žele pretvoriti u državnu televiziju koju pripremaju za izbore", rekao je HNS-ov Goran Beus Richembergh.

>> HDZ: Zakon o HRT-u krše Stazić i SDP

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) rekao je da jučerašnji izbor Hloverke Novak Srzić za privremenu direktoricu programa HRT-a, i to od Programskog vijeća koje ju ju prije pola godine smijenilo zbog neprofesionalnosti, pokazuje da vladine prijetnje već daju rezultata.

"Vlada jasno prijeti - ne budete li se držali sadržaja emisija i odabira ljudi kako mi to tražimo, Nadzorni odbor će vam smanjiti pristojbu pa vi vidite kako ćete i hoćete li uopće", ocijenio je Stazić, kojega zanima tko će uopće gledati nacionalnu televiziju ako se "etatizira". "Tko će gledati takav HTV? Nitko. Oni koji kupuju Vjesnik, a kada ste ih zadnji put vidjeli?", pita Nenad Stazić.

Oporbene prozivke redom su odbacivali HDZ-ovi članovi odbora, ističući da je jedina namjera zakona urediti narušene odnose na HRT-u te poslovanje konačno svesti u zakonske okvire. Njihovom potporom Odbor je Saboru predložio da oba zakonska prijedloga uputi u drugo čitanje.

"Zakoni nisu otvorena prijetnja, ne znam samo kome. Oni su odgovor na neodgovornost i kaos, trošenje novca bez kontrole, do čega je doveo postojeći zakon", poručila je Sunčana Glavak (HDZ).

Oporbene je kritike kao neistinite i neargumentirane odbacila i Suzana Bilić Vardić, istaknuvši da se "parlamentarnu većinu optužuje za ono što žele napraviti oni koji ju optužuju".

HDZ-ovci su kritizirali i jučerašnji zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND) da Sabor razriješi cijelo Programsko vijeće HRT-a.

"Pa neće HND upravljati Saborom", poručio je Krunoslav Markovinović, a Josip Đakić taj je zahtjev nazvao pamfletom "kojim samo što ne naređuju što moramo činiti". (hina/metro-portal)

08.07.2010. 17:56:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh