« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PRITISAK

Oporba: HDZ ruši HRT kako bi njime ovladao prije izbora

To je štetno, opasno i neodgovorno i prijeti uništenjem jedne velike vrijednosti, kaže Stazić o HDZ-u i HRT-u

Sabor
Sabor (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

HRT

,

Nenad Stazić

U saborskoj raspravi o prijedlog odluke Odbora za informiranje, informatizacije i medije o razrješenju sveukupno četiri člana Programskog vijeća HRT-a na njihov zahtjev, zastupnici oporbe su ustvrdili da HDZ-a planski vrši pritisak na HRT kao javni servis, kako bi njime ovladao uoči predizborne godine.

Ostavke na članstvo u Programskom vijeću dali su početkom srpnja Sanja Modrić, Marina Škrabalo, Damir Grubiša, te krajem kolovoza Siniša Grgić. Nenad Stazić (SDP) kazao je kako je želja vladajuće većine, odnosno HDZ-a da ovlada HRT-om, počela još neizborom 11. člana Programskog vijeća, odnosno kada je odbijen prijedlog oporbe da to bude Vera Robić-Škarica.

To je napravljeno, smatra Stazić, sa ciljem da se opstruira izbor novog ravnatelja i postavi privremena uprava. Kada je ona postavljena, Vlada joj je, kazao je, prijetila i strašila ju smanjenjem pristojbe, naplatom PDV-a, smanjenjem broja minuta predviđenih za reklame.

Taj strah, ta poluga koju HDZ vrlo uspješno koristi, znači rušenje HRT-a, te nacionalne vrijednosti, kazao je Stazić i ustvrdio kako se sve to radi planski i sustavno s jedinom svrhom "osigurati dominaciju nad HRT-om u izbornoj godini".

HDZ odbacio optužbe

Odgovorila mu je HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak (HDZ), kazavši kako je dužnost Sabora da poštuje zakone, a kako još uvijek nije donesen novi zakon o HRT-u, naglasila je, potrebno je provesti popunu sadašnjeg Programskog vijeća.

Krunoslav Markovinović (HDZ) odbacio je optužbe da je HDZ opstruirao rad Programskog vijeća i kazao kako se u situacija na HRT-u koristi za politizaciju.

"Budimo pošteni i recimo, itekako želimo ispolitizirati stvar. Činjenica je da to još uvijek ide jer su mediji dosta skloni politizaciji HRT-a, pogotovo konkurentske kuće koje očekuju da će doći do nekih izmjena u podjeli novca od reklama", rekao je zastupnik HDZ-a Markovinović.

Kao i Stazić, i Goran Beus Richembergh (HNS-HSU) smatra kako je odbijanjem većine u saborskom Odboru za medije da izabere Robić-Škaricu za članicu, počeo postupak rušenja strukture Programskog vijeća, koje je kuminiralo podnošenjem četiriju ostavki.(hina/metro-portal)

"Slažem se s Stazićem da to nije došlo samo od sebe već da je bilo vođeno. Svaka vam čast, to ste sjajno izveli", poruči je vladajućima kazavši kako je na HRT-u stvoren kontrolirani kaos u kojem se radi ono što se naloži.

"A to će naložiti vladajuća većina", rekao je HNS-ov zastupnik prozivajući vladu za svojevrsno reketarenje HRT-a.(hina/metro-portal)

03.11.2010. 21:05:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh