« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KULTURNA MANIFESTACIJA

Operom "La Gioconda" otvoreno Splitsko ljeto

Tijekom 32 dana 57. splitsko ljeto publici će ponuditi 43 izvedbe: jednu opernu, dvije dramske i jednu baletnu premijeru te mnoge reprizne i gostujuće opere

Fotografija vijesti
Više o

Splitsko ljeto

Izvedbom opere „La Gioconda" u režiji Ozrena Prohića večeras je otvoreno 57. Splitsko ljeto, koje se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, prenosi Hina.

Festival je otvorio saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP), izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, a festivalsku su zastavu podignuli nacionalna prvakinja Zoja Odak i dramski prvak Ante Čedo Martinić.

"Kroz gotovo šest desetljeća svoje povijesti Splitsko se ljeto suočavalo s brojnim izazovima, mijenjale su se države, ali, uprkos svemu, uspjelo se održati i nametnuti visoke umjetničke standarde", rekao je Bauk i dodao da je Split grad u kojem su kultura i umjetnost živjeli od njegova nastanka te da Splićani trebaju biti ponosni na tu tradiciju.

Izaslanik Vlade RH, ministar kulture Jasen Mesić istaknuo je kako je Splitsko ljeto jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj.

"Kultura u Splitu živi stoljećima, splitska je publika znala primati utjecaje i filtrirati ih stvarajući originalni identitet i duh koji poštuje tuđe, a čuva svoje", rekao je ministar Mesić, dodajući kako su građani Splita znali stvoriti original i jedinstven kulturni identitet.

Nakon svečanog otvorenja festivala premijerno je izvedena opera "La Gioconda" Amilcarea Ponchiellia (1834.-1886.).

Tijekom 32 dana 57. splitsko ljeto publici će ponuditi 43 izvedbe: jednu opernu, dvije dramske i jednu baletnu premijeru te mnoge reprizne i gostujuće opere, drame i koncerte uz likovne i festivalske izložbe i projekcije izabranih filmskih naslova s 58. festivala igranog filma u Puli.

Na 57. splitskom ljetu sudjelovat će više od 600 domaćih i gostujućih umjetnika, a predstave će se izvoditi na 19 mjesta u Splitu, Solinu i Vrlici.

15.07.2011. 09:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh