« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IZVOZNICI ODLUČILI

OPEC će zadržati razinu proizvodnje sirove nafte

Naftno tržište dobro je opskrbljeno sirovom naftom, ali potražnja se ne povećava zbog gospodarske situacije, poručili su iz OPEC-a

(Arhiva)
Više o

sirova nafta

,

OPEC

Ministri nafte članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) odlučili su na 156. redovitoj ministarskoj konferenciji u srijedu u Beču zadržati postojeću razinu proizvodnje sirove nafte.

"Odlučili smo zadržati postojeću proizvodnu politiku", prenio je novinarima predsjednik OPEC-a, ministar energije Ekvadora Germanico Alfredo Pinto Troya.

OPEC proizvodi 40 posto svjetske nafte, a proizvodne kvote iznose 24,845 milijuna barela na dan.

Naftno tržište jako je dobro opskrbljeno sirovom naftom, što je naša glavna zadaća, ali potražnja se ne povećava zbog gospodarske svjetske situacije. Iako se bilježi polagani svjetski gospodarski oporavak, mnoge države bore se s dugovima, rekao je glavni tajnik tog naftnog kartela Abdalla Salem Elbadri.

"Za nas nije problem i imamo kapacitete povećati proizvodnju sirove nafte za šet milijuna barela dnevno, ali primjerice zemlje članice OECD-a opskrbljene su velikim zalihama", rekao je Germanico Alfredo Pinto Troya.

Cijene sirove nafte mjesecima se zadržavaju od 70 do 80 dolara po barelu što je ciljani raspon cijena sirove nafte OPEC-a.

U odvojenom izvješću tog naftnog kartela objavljeno je da je referentna cijena barela košarice njegove nafte danas 76,24 dolara po barelu. Pojeftinila je za 1,5 dolar od kraja prošlog tjedna kada je iznosila 77,74 dolara po barelu.

Iduća redovita ministarska konferencija tog naftnog kartela održat će se u listopadu u Beču.

Na prigodnoj svečanosti obilježena je 50. godišnjica od osnutka OPEC-a i preseljenje u novu modernu zgradu u prvi Bečki okrug.

Ovo je povijesni dan za Austriju i OPEC i izraz je daljnjeg jačanja Beča kao središta za međunarodni energetski dijalog, rekao je tom prigodom austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 20:03:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh