« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
HZTA

Opasnost od eksplozije na Jakuševcu

U kamionima parkiranim na prilaznoj cesti stvara se metan koji je lako zapaljiv i eksplozivan, pa može doći do tragedije

Hoće li eksplodirati kamioni sa smećem?
Hoće li eksplodirati kamioni sa smećem? (Arhiva)
Više o

eksplozija

,

Jakuševac

,

metan

,

blokada

,

kamioni

Iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) danas su upozorili da u uvjetima visokih temperatura kamioni za odvoz smeća parkirani na prilaznoj cesti Prudinec na Jakuševcu postaju velika opasnost, kao i da su zbog velike količine metana moguće i eksplozije.

U priopćenju navode kako je poznati problem da Zagreb nema gdje s otpadom, ali da problem postaje mnogo veći kada se uzmu u obzir visoke temperature na kojima se grad posljednjih dana prži.

"Trenutno najveća opasnost postaju kamioni za odvoz smeća koji stoje parkirani na prilaznoj cesti Prudinec. U njima se stvaraju velike količine metana, plina koji je eksplozivan. Na visokim temperaturama biodegradacija se odvija ubrzano. Oko kamiona se stvaraju oblaci metana i pitanje je samo u količini ispuštenog metana i onog koji je ostao u kamionu", navode u priopćenju iz HTZA.

Važno je znati, dodaju, da je metan vrlo lako zapaljiv i eksplozivan te da je stoga zabranjeno pušenje, bilo kakvo paljenje, iskre te bilo što što može izazvati eksplozije te je bitno poduzeti sve mjere protiv pojave stvaranja statičkog elektriciteta.

I kontejneri ispred kuća u tim uvjetima mogu biti opasni, napominju iz HZTA.

Nakon dosadašnjih pregovora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića s predstavnicima stanovnika Jakuševca nije postignut dogovor o deblokadi ulaza na to odlagalište pred kojim i dalje stoji stotinjak vozila "Čistoće".

24.08.2012. 12:31:34
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  m
  09.03.2013. 01:18
  Metan se stvara jedino ako u otpadu ima biorazgradivog otpada.
  Diraktiva je kako se udio biootpada za odlaganje na deponije MORA smanjiti. Izgleda kako se baš i nije smanjio!

 2. avatar
  m
  09.03.2013. 01:20
  Oprostite, direktiva!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh