« Film
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
VOLIMDOKUMENTACE

Online premijera sjajnog dokumentrca

Online premijera filma Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani na platformi volimdokumentarce.net

Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani
Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani (Arhiva)

Dok nestrpljivo iščekujemo ponovno otvaranje zagrebačkog Dokukina KIC, na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu, uz online premijeru nagrađivanog doksa Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani Gorana Radovanovića.

 Film govori o poznatoj projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, W.R. - MISTERIJE ORGANIZMA, koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage.

Temeljeći se na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.

Film, naime, neće biti prikazan idućih petnaest godina - sve do 1987. godine. Makavejev je u međuvremenu zdvojno napustio zemlju, a ta mu je emigracija faktički uništila karijeru. Da bi ironija bila veća, čovjek protiv kojeg se provodila najveća cenzorska haranga u jugoslavenskom komunizmu, predstavljao se kao komunist, a vlastiti film u obrani je opisao - komunističkim. Priča je to o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama, postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca.

Slučaj Makavejev pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati održat će se i razgovor s redateljem filma, Goranom Radovanovićem koji će se moći pratiti uživo na FB stranicama BašVolimDokumentarce i Dokukino KIC

18.02.2021. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh