« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

One Take Film Festival

od 20. do 22. studenoga

Fotografija vijesti
Više o

One Take Film Festival

,

filmski festival

Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru "One Take Film Festival", na kojem će u duhu festivalske forme za jednu jedinu nagradu "Grand Prix" natjecati tridesetak filmova, održat će se od 20. do 22. studenoga u zagrebačkim kinima "Europa" i "Tuškanac", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Između 140 prijavljenih filmova za konkurenciju 4. festivala odabrana su 32 iz 21 zemlje, od Novog Zelanda i Tajvana, preko Europe do Kolumbije i Argentine. Najviše je britanskih filmova, njih šest, dok je hrvatskih četiri, među kojima su i posljednji redateljski uradak Tomislava Pintera te novi video rad Vlaste Žanić.

Filmovi su se ove godine okupili oko nekoliko tematskih cjelina, od Drugog svjetskog rata, preko narušenih obiteljskih odnosa do horora, rekao je umjetnički direktor festivala Goran Kovač.

Iz konkurencije je izdvojio dva dugometražna filma, američki "Najtiši zvuk" Jamesa Vculeka, krimi priča s trilerskim zapletom te "Točku" turskog redatelja Dervisa Zaima, također krimić, ali u kojem unatoč jednom kadru nema kronološkog slijeda radnje.

U programu "Almost One" pet je filmova koji nisu zadovoljili pravilo o jednom filmskom kadru, no visoke su kvalitete i šteta bi ih bilo ne prikazati, rekao je direktor festivala Vedran Šamanović. Popratni program "Umijeće filmskog citata" prikazuje suvremene filmove koji citiraju klasike, među ostalim, Dreyerov film "Riječ", Lamorisseov "Crveni balon" i Demyjev "Cherbourški kišobrani".

S dugometražnim i kratkometražnim filmovima u programu "Loading..." predstavit će se meksički redatelj Carlos Reygadas, koji je jedan od petnaestak gostiju festivala. Na temu festivala, citatnost, u Galeriji "Kranjčar" će se uoči festivala otvoriti izložba "Rewind+play".

Festival otvara svjetska premijera dugometražnog filma "Penelopa" Bena Ferrisa, koji je nastao u australsko-hrvatskoj koprodukciji, a snimljen je prošle godine u Zagrebu. (hina/metro-portal)

13.11.2008. 15:28:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh