« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
RADIONICE

On-line radinica: mlijeko sadasnjosti i buducnosti

Raste popularnost: široka mu primjena, a najbolja je zamjena: zobeno, bademovo i lješnjakovo mlijeko i slastice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

mlijeko

,

radionice

,

veganska prehrana

Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane koji žele saznati o dobrobiti biljnih zamjena za mliječne proizvode da im se pridruže na besplatnoj radionici izrade biljnih mlijeka koja će se emitirati uživo preko njihove Facebook-stranice u subotu 6. ožujka 2021. s početkom u 18 sati.

Radionicu, koja će ujedno biti i predavanje o važnosti biljnih zamjena mliječnim proizvodima, vodit će dugogodišnja veganka i iskusna kuharica Nikolina Plenar Jeličić. Nikolina će pokazati kako u domaćoj radinosti napraviti zobeno, bademovo ili lješnjakovo mlijeko te na koji način produktivno iskoristiti i sve sastojke koji ostanu nakon izrade pripremajući puding i druge veganske slastice.

„Odabirom veganstva kao životnog stila nisam se odrekla ničega osim grižnje savjesti jer sam upoznala jedan prekrasan novi svijet pun mogućnosti i suosjećanja te ukusnih i zdravih delicija. Moja odluka učinila me vitalnijom i energičnijom, a povrh svega znam da pridonosim čišćem okolišu i ne sudjelujem u iskorištavanju životinja", s velikim zadovoljstvom progovara Nikolina Plenar Jeličić. 

Veganstvo, kao najbrže rastući pokret u svijetu, čemu se svjedoči svaki dan porastom i potražnjom za biljnim proizvodima, izlaz je iz alarmantnog stanja u kojemu se naša planeta i svi njezini stanovnici nalaze. Biljnim alternativama za životinjske proizvode uvelike se može utjecati na smanjenje gladi u svijetu, zaustavljanje klimatskih promjena i onečišćenje okoliša, sprječavanje probavnih, srčanih, kardiovaskularnih i drugih oboljenja povezanih s konzumacijom životinjskih proizvoda, a najviše na iskorjenjivanje patnje stotina milijarda životinja godišnje.

Prijatelji životinja podsjećaju da je svrha mlijeka hraniti mladunče svoje vrste: „Konzumacija životinjskoga mlijeka je neprirodna, nezdrava i nepotrebna, a ujedno povezana s velikom okrutnošću. Krave su podvrgnute godišnjim umjetnim oplodnjama kako bi mogle stvarati mlijeko. Nakon rođenja, tele odvajaju od majke kako bi mlijeko namijenjeno njemu mogli uzimati ljudi. Teliće odvode na tov i klanje, a njihove majke ubiju nakon nekoliko godina iscrpljivanja u mliječnoj industriji." 

Napominju da se konzumacijom biljnih mlijeka može pozitivno utjecati na smanjenje potrošnje prirodnih resursa u stočarskoj industriji, kao i na smanjenje goleme količine od dvije i pol milijarda tona izmeta godišnje, što čini veliko fekalno zagađenje vode i tla, ali i zraka od ispuštenog metana. 

Dodaju da svaki sisavac odrastanjem gubi mogućnost probave mliječnog šećera, pa tako i čovjek. Stručnjaci upozoravaju da mlijeko i mliječni proizvodi ne samo da nisu neophodni u prehrani djece i odraslih nego su štetni za zdravlje i vezani su uz mnoge bolesti poput arterioskleroze, alergija, osteoporoze, reumatoidnog artritisa, dijabetesa i mnogih drugih. Jedna šalica kravljega mlijeka prosječno sadrži i do sedam kapi gnoja, odnosno somatske stanice, bakterije, kolesterol, kazein, a često i krv i fekalije. Mliječna industrija veliki je potrošač antibiotika, nerijetko i hormona.

„Kušajte razne vrste sojinog, rižinog, zobenog, bademovog i drugih mlijeka, otkrijte razne vrste biljnih sireva, kao i biljna vrhnja, jogurte, namaze i sladolede. Uživajte u blagodatima biljne hrane koja je ujedno raznolik, prirodan i siguran izvor kalcija i drugih nutrijenata za sve", poručuju Prijatelji životinja.
Prijatelji životinja podsjećaju da se na besplatni servis Vege izazov, koji se nalazi na stranici www.veganopolis.net, mogu prijaviti svi koji žele promijeniti svoj život nabolje i obogatiti svoje znanje. 

Više informacija o radionici i blagodatima biljnih mlijeka može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.  

04.03.2021. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh