« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci

Olujić: Sabor je prekoračio ovlasti

Krunislav Olujić tvrdi da Sabor odlukom o puštanju Glavaša na slobodu zadire u sudsku nadležnost

NEIMENOVANI izvori u Državnom odvjetništvu smatraju da su sada smanjene šanse za pravedan postupak protiv Glavaša
NEIMENOVANI izvori u Državnom odvjetništvu smatraju da su sada smanjene šanse za pravedan postupak protiv Glavaša (DRAGO SOPTA/CROPIX)

ODLUKOM da se Branimiru Glavašu skine imunitet za nastavak kaznenog postupka te odbijanjem zahtjeva Državnog odvjetništva da ga se ostavi u pritvoru, čime mu je omogućeno da se brani sa slobode, Sabor je prekoračio svoje ovlasti, smatra bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić.

- Očito je da je Sabor prekoračio svoje ovlasti, da je preduhitrio s odlukom Vrhovni sud RH, s obzirom na to da je Državno odvjetništvo protiv odluke o ukidanju pritvora od strane izvanraspravnog vijeća Županijskog suda podnijelo i žalbu Vrhovnom sudu RH - kaže Olujić.

Iz bolnice u sabornicu
Branimir Glavaš oporavlja se u Jedinici intenzivnog liječenja osječke Kliničke bolnice, kamo je prebačen u petak. Prema riječima voditelja Odjela za anesteziologiju dr. Josipa Ivića, Glavašu je zdravlje ozbiljno narušeno, zbog 66-dnevnog štrajka glađu ima anemiju i aritmiju te mu predstoji višednevni oporavak. Njegov odvjetnik Dražen Matijević naglasio je da će Glavaš prisustvovati sjednicama Sabora kada se oporavi. 

Ivo Sanader i njegovih 66 zastupnika izglasovali su preksinoć zajedno sa zastupnicima HDSSB-a, HSS-a i HSLS-a slobodu za Glavaša, te tako potvrdili odluku Mandatnoimunitetnog povjerenstva koje smatra da Glavašu treba omogućiti obranu sa slobode ‘jer to ne može utjecati na ishod postupka'.

Upravo to obrazloženje sporno je zastupnicima SDP-a, HNS-a i IDS-a, koji tvrde da se takvom odlukom Sabor protuustavno miješa u sudsku vlast. Prema nekim izvorima, Državno odvjetništvo smatra da će Glavaš na slobodi moći lakše utjecati na svjedoke te da su ovakvom odlukom znatno smanjene šanse za pravedan tijek postupka.


Piše: MEX
14.01.2008. 10:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh