« Film
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Okupirani gradovi u Kinoteci

Ciklus Okupirani gradovi nastavljaju se pričama o otporu, među novitete stižu Dina Denisa Villeneuvea i Plavi cvijet Zrinka Ogreste, a u Vizijama će se gledati fascinantni esej Rock Bottom Riser Ferna Silve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Kinoteka

,

okupirani gradovi

Ciklus Okupirani gradovi sljedeći je tjedan posvećen pričama o otporu. Prvi na rasporedu je Rim, otvoreni grad, klasik Roberta Rosselinija o talijanskom pokretu otpora u zadnjim danima Drugog svjetskog rata. Snimljen na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima, a dijelom i improviziran, Rosselinijev film postao je paradigmatskim primjerom estetike neorealizma.

Nastavlja se Signalima nad gradom, akcijskim filmom Živorada Žike Mitrovića snimljenom prema istinitoj priči o spašavanju Većeslava Holjevca, jednog od organizatora antifašističkog pokreta u Zagreb, a kasnije i popularnog zagrebačkog gradonačelnika, iz ustaške bolnice u Karlovcu. U filmu do izražaja dolazi Mitrovićevo majstorstvo u vođenju paralelnih narativnih linija, gradiranju napetosti i režiji akcijskih scena. Film prikazujemo s odlično očuvane 35 mm kopije iz Hrvatske kinoteke, a ulaz je besplatan.

U petak se gleda Vojsku u sjeni, jedno od najcjenjenijih ostvarenja Jean-Pierrea Melvillea, koji je u ovome filmu iskoračio iz za svoj opus prepoznatljivog gangsterskog ambijenta kako bi stvorio detaljan, kompleksan i izrazito intrigantan pogled na aktivnosti pokreta otpora u Francuskoj.

Tjedan zaključuje Casablanca, romantična melodrama Michaela Curtiza smještena u marokanski grad iz naslova, čiji kozmopolitizam i dekadencija predstavljaju dekor za nezaboravnu priču o okupaciji, otporu i neuzvraćenoj ljubavi. Predvođeno antologijskim nastupima Ingrid Bergman i Humphreya Bogarta, Casablanca je nagrađena Oscarima za najbolji film, režiju i scenarij, a često se nalazi na popisima najboljih filmova svih vremena.

Noviteti: Dina i Plavi cvijet

Među Novitete stiže Dina, iščekivana adaptacija istoimenog SF romana Franka Herberta, o nasljedniku iz plemenitaške obitelji Paulu Atreidesu kojem je povjereno čuvanje posebne sirovine na kojoj počiva čitav svemir. Fascinantnu glumačku ekipu predvodi mladi Timothhée Chalamet, a režiju ovog ambicioznog djela potpusuje Kanađanin Denis Villeneuve.

Od ovoga tjedna u Kinoteci gleda se i Plavi cvijet, izvrsna drama o zaposlenici jedne zagrebačke tvornice koja na dvadesetu obljetnicu svoga rada dovodi u pitanje svoje odnose i životne odluke. Riječ je o adaptaciji kazališnog djela Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića, a na Pulskom filmskom festivalu osvojila je nagrade za najbolji film, režiju i Vanju Ćirić kao glavnu glumicu.

Na repertoaru se i dalje prikazuju rado gledani filmovi Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, Murinu Antonete Alamat Kusijanović i Chungking Express Wonga Kar-waija.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Novu sezonu Vizija otvara Rock Bottom Riser, vizualno fascinantan esej američkog redatelja Ferna Silve, u kojem nas kroz impresivne snimke živih vulkana na Havajima uvodi u fascinantnu priču o povijesti, prirodnim fenomenima i kozmosu. Film je premijerno prikazan u programu Encounters na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Matineja: Nesavršeni robot Ron

Na subotnjoj Matineji gledat će se Nesavršenog robota Rona. To je priča o Barneyju, neobičnom dječaku koji se bori sa sveprisutnošću društvenih medija, i Ronu, njegovom novom digitalnom uređaju koji može hodati i razgovarati i koji je stvoren da mu bude najbolji prijatelj. Riječ je o znanstveno-fantastičnoj animiranoj komediji za cijelu obitelj, koja vješto isprepleće aktualnu temu, humor i izvrsnu računalnu animaciju. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi i Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. 

18.10.2021. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh