« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVJETSKI DAN ŠUMA

Oko 95 posto hrvatskih šuma je prirodno

Šume, koje prekrivaju 47 posto Hrvatske, su najsloženiji ekosustav na Zemlji, a specifičnost im je da su obnovljivo prirodno bogatstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Svjetski dan šuma

,

šume

Svjetski dan šuma, kojim se naglašava važnost šuma i njihove zaštite, obilježava se danas, 21. ožujka.

Šume su najsloženiji ekosustav na Zemlji, a specifičnost im je da su obnovljivo prirodno bogatstvo. One štite zemljište od erozije, povoljno utječu na klimu, režim voda, na prinos u poljoprivredi i razvoj turizma, na zdravlje i dužinu ljudskog života.

U Hrvatskoj šume prekrivaju 47 posto teritorija, odnosno 26.083 četvornih kilometara i 95 posto ih je prirodnih. Šume, kao dobra od interesa za Republiku Hrvatsku imaju njezinu osobitu zaštitu, a s obzirom na to da je u državnom vlasništvu 78 posto šumskog zemljišta i šuma, država se i brine za njihovu biološku obnovu.

Od ukupnoga šumskog područja bjelogoričnih je 79 posto, a crnogoričnih 16 posto. U usporedbi s europskim šumama, šume u Hrvatskoj su u vrlo dobrom stanju, ističe se u Strategiji održivog razvitka RH.

Državno poduzeće Hrvatske šume, koje gospodari i upravlja šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu države, izuzetno dobro radi taj posao, ocijenio je u izjavi za Hinu predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić, navodeći da to potvrđuje činjenica da je 95 posto naših šuma prirodno. Gotovo 9.000 ljudi radi na poslovima očuvanja hrvatskih šuma, a ove je godine naglasak stavljen na zaštitu od požara, rekao je Vuletić u povodu Svjetskog dana šuma.

Šumski fond, većinom u državnom vlasništvu, potencijalno je jedno od najvećih nacionalnih bogatstava Hrvatske. Zakonom o šumama uređuje se uzgoj, zaštita, korištenje i raspolaganje šumom i šumskim zemljištima kao prirodnim bogatstvom, radi održavanja biološke raznolikosti i gospodarske održivosti, socijalne odgovornosti i ekološke prihvatljivosti. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 12:27:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh